'Een ongemakkelijke waarheid'

In Nederland kennen we het recht op vrijheid van meningsuiting en daar maken we met elkaar gretig gebruik zijn. Er zijn vrijwel geen onderwerpen te bedenken waarover we geen mening hebben. In veel gevallen wordt er rekening gehouden met onze mening, maar in andere gevallen doet onze mening er niet toe.

%27Een+ongemakkelijke+waarheid%27
© Dirk Hol

Dat geldt inmiddels voor het Europese beleid voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De Europese beleidstrein dendert door naar het substantieel verminderen van het gebruik van middelen. Zeker, er wordt nog onderhandeld over de betreffende wetgeving, maar de richting staat vast.

Daar vind ik van alles van, maar in alle eerlijkheid: dat doet er niet toe. De waarheid is ongemakkelijk. We moeten met beduidend minder gewasbeschermingsmiddelen gaan telen, of we dat nu willen of niet.

Boeren en tuinders vertellen me luid en duidelijk dat het niet of nauwelijks mogelijk is om het gebruik van middelen verder af te bouwen. Dat verbaast me niet. We hebben op dit gebied grote stappen gezet en ervaren dat elke volgende stap meer tijd kost en minder oplevert. Dat is geen aantrekkelijk perspectief.

We moeten met beduidend minder gewasbeschermingsmiddelen gaan telen, of we dat nu willen of niet

Ron Mulders, LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten

Het ziet ernaar uit dat we de grenzen van onze manier van werken hebben bereikt. Ook dat is een ongemakkelijke waarheid. Daarom is het verstandig om onze vertrouwde teeltsystemen fundamenteel tegen het licht te houden. Dat kan lonen. Er zijn steeds meer wetenschappers en praktische experts die kansen zien voor alternatieve teeltsystemen.

Als we die inzichten verbinden met het innovatieve ondernemerschap van Nederlandse boeren en tuinders, dan hebben wij de beste kaarten om de land- en tuinbouw van de toekomst te ontwikkelen met minder milieubelasting en meer verdienvermogen voor onze leden.

Bekijk meer over:

Lees ook

'Doe ff normaal'
'Doe ff normaal' 10-11-2022

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer