'Pak positie in de transitie'

Het lijkt me logisch dat het woord transitie vorig jaar een van de meestgebruikte woorden was in onze sector. Logisch omdat 'men' van ons verwacht dat we een transitie gaan doormaken en toewerken naar een 'andere manier van land- en tuinbouw bedrijven'.

%27Pak+positie+in+de+transitie%27
© Dirk Hol

Maar wie weet nu al hoe we in 2040 voedsel gaan produceren? Wie kan vertellen wat het verschil is tussen onze huidige manier van produceren en de manier waarop we in 2040 (moeten) produceren? Zo af en toe word ik uitgenodigd voor bijeenkomsten waarbij dat het onderwerp van gesprek is. Wat me opvalt bij die bijeenkomsten, is dat ze niet of nauwelijks worden bezocht door praktiserende boeren en tuinders.

Er wordt daar over onze toekomst gesproken zonder dat onze boeren en tuinders er zelf bij zijn. In gesprekken over onze toekomst moeten we zelf de regie nemen, moeten we zelf op zoek gaan naar hoe het ook kan en moeten we openstaan voor ogenschijnlijk onmogelijke ideeën en elkaar prikkelen om die ideeën te delen.

Daarbij moeten we op zoek naar wezenlijk andere manieren van produceren. Want dat is wat 'men' stilzwijgend van ons verwacht. Of het mogelijk is om wezenlijk anders te gaan produceren? Ik heb geen idee, maar het lijkt me keihard nodig dat wij zelf op zoek gaan naar antwoorden op deze vraag. Zo'n zoektocht kan geweldige, bruikbare antwoorden opleveren. Daar kunnen en zullen we dan mee aan de slag gaan.

In gesprekken over onze toekomst moeten we zelf de regie nemen

Ron Mulders, voorzitter Nederlandse Fruittelers Organisatie

Het kan ook anders lopen: een intensieve en oprechte zoektocht kan ook geen bruikbare antwoorden opleveren. In dat geval weten we dat onze huidige manier van produceren zo stom nog niet is. Hoe dan ook, een goede zoektocht levert altijd bruikbare inzichten op. Laten we onze zoektocht ook in 2024 met nog meer inzet voortzetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer