Tweede Kamer stemt in met aanpassing Waterschapswet

De Tweede Kamer heeft dinsdag 23 april ingestemd met een wijziging van de Waterschapswet. Daardoor wordt het mogelijk om de waterschapsbelasting hoger te maken voor bedrijven die profiteren van het werk van waterbeheerders.

Tweede+Kamer+stemt+in+met+aanpassing+Waterschapswet
© Dirk Hol

De wetswijziging had als doel het zogeheten profijtbeginsel in de Waterschapswet op te nemen. Daarnaast maakt de aanpassing het mogelijk om onderscheid te maken tussen particuliere woningen en bedrijfspanden.

De waterschapsbelasting is deels gebaseerd op de ontwikkeling van de waarde van gebouwen. Omdat woningen harder in waarde zijn gestegen dan bedrijfspanden, is de waterschapsbelasting voor huizenbezitters de afgelopen jaren harder gestegen. Het wetsvoorstel wil de verhouding tussen die twee vastzetten.


Heffing stijgt of daalt

Het is nog niet duidelijk hoeveel de waterschapsbelasting precies zal stijgen of dalen. Dat verschilt per waterschap, en de waterschappen hebben ruimte om van de berekeningen af te wijken. Wel maakt het kabinet duidelijk dat de heffing hetzelfde blijft voor huurders en hooguit enkele tientjes zal veranderen voor een gemiddeld huishouden met een koophuis.

Bij de stemming werd ook een motie van BBB, CDA en SGP aangenomen die het kabinet verzoekt onderzoek te doen naar hoe de werkzaamheden die boeren verrichten voor waterschappen verdisconteert kunnen worden in de heffing die zij moeten betalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer