EU ziet concurrentie van tarwe uit Zwarte Zeegebied toenemen

De export van tarwe vanuit de Europese Unie voor het seizoen 2023-2024 wordt door het Amerikaanse landbouwministerie USDA 2 miljoen ton lager ingeschat. De oorzaak is opnieuw vooral het grote aanbod van goedkope tarwe vanuit Rusland en Oekraïne.

EU+ziet+concurrentie+van+tarwe+uit+Zwarte+Zeegebied+toenemen
© ANP

Zowel voor Rusland als voor Oekraïne zijn de verwachte exportvolumes voor het lopende seizoen naar boven bijgesteld. Voor Rusland spreekt USDA over een robuust tempo van verschepingen. De verhoging betreft 1 miljoen ton. Daarmee komt de totale Russische exportprognose uit op 52 miljoen ton. Dit is nog weer 4,5 miljoen ton meer dan vorig jaar.

De aanpassingen van de verwachte exportvolumes heeft USDA ook deze maand weer gepubliceerd in het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport voor april 2024. Voor Oekraïne laat USDA de export zelfs toenemen met 1,5 miljoen ton tarwe. De verklaring is dat deze tarwe concurrerend is geprijsd en dat de havens van onder meer Odessa aan de Zwarte Zee overuren draaien om aan de vraag te voldoen.


Op niveau van voor de oorlog

De aanpassing van de exportcijfers betekent dat USDA voor Oekraïne voor dit seizoen een exportvolume verwacht van 17,5 miljoen ton. Daarmee is de export van tarwe vanuit Oekraïne weer bijna op het niveau van voor de oorlog met Rusland. Door de concurrentie uit het Zwarte Zeegebied schat USDA de totale tarwe-export vanuit de Europese Unie 2 miljoen ton lager in voor het seizoen 2023-2024. De huidige prognose van 34,5 miljoen ton is iets lager dan vorig jaar.

In het Wasde-rapport heeft USDA verder de tarweproductie voor dit seizoen met 0,6 miljoen ton verhoogd tot ruim 787 miljoen ton. Het verwachte verbruik stijgt nog iets meer tot een recordvolume van meer dan 800 miljoen ton. Het betekent dat de theoretische eindvoorraad opnieuw lager wordt berekend. USDA gaat nu uit van een eindvoorraad op 1 juli 2024 van 258,27 miljoen ton. Dat is het laagste niveau sinds het seizoen 2015-2016.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer