Stofexplosie bij diervoederfabriek Liprovit

Bij diervoederproducent Liprovit in Kampen heeft een stofexplosie plaatsvonden, waarna er brand is ontstaan. Er is niemand gewond geraakt, meldt RTV Oost.

Stofexplosie+bij+diervoederfabriek+Liprovit
© Archief

In Kampen worden diervoeders op basis van melkpoeder geproduceerd voor kalveren en biggen. De explosie vond rond 11.40 uur plaats in een poedertoren van de fabriek. Daarbij zijn de luiken, die de druk van de explosie moeten opvangen, uit de poedertoren geblazen.

Volgens woordvoerder Rik Westerbaan van Brandweer IJsselland is na de explosie het brandalarm afgegaan en trad de sprinklerinstallatie in werking. De brandweer heeft die installatie later nog gevoed met veel water.


Eerdere ontploffing

Bij de diervoerderproducent vond in het najaar van 2020 ook een ontploffing plaats. Toen raakten twee werknemers gewond. Een stofexplosie is volgens Jan Wittenberg van Brandweer IJsselland erg gevaarlijk en moet niet worden onderschat.

'Een stofexplosie is een explosieve verbranding van een laag stof en kan al ontstaan door statische elektriciteit. De kracht van dergelijke explosies is vaak veel groter dan een gasexplosie.'



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer