'Onzekerheid is momenteel onze enige zekerheid'

Op het moment van schrijven van deze column is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met het amendement Vestering. Dat amendement maakt elke welzijnsbenadeling van dieren door veehouderijsystemen strafbaar en treedt zonder ingrijpen van het kabinet op 1 juli 2024 in werking.

%27Onzekerheid+is+momenteel+onze+enige+zekerheid%27
© Studio Van Assendelft

Ook als er een wetswijziging wordt doorgevoerd voordat het amendement van Leonie Vestering (PvdD) in werking treedt, zal de druk hoog blijven om huisvestingssystemen aan te passen aan de behoeften van dieren. Zelfs als deze aanpassingen op gespannen voet staan met andere maatschappelijke opgaven, zoals het reduceren van geur-, stikstof-, of CO2-emissies. Hopelijk krijgen we de tijd en ondersteuning van de overheid, markt én politiek om aan deze nieuwe spelregels te kunnen voldoen.

De onzekerheid over de dierenwelzijnsnormen komt bovenop de andere onzekerheden die we al kennen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de stallendeadline in de provincie Noord-Brabant. Bijna iedereen weet dat de gestelde wettelijke deadlines niet haalbaar zijn, maar wanneer komen de beleidsmakers tot dit inzicht? Onzekerheid!

Ook de formatie van een nieuw kabinet lijkt maar niet te willen lukken. Krijgen we een regering die ons wat beter gezind is, of gaat het toch de andere kant uit? Onzekerheid!

Het lijkt wel of we enkel de zekerheid hebben dat er weinig zekerheden zijn

Robbert Bekkers, voorzitter LTO Konijnenhouderij

De voerkosten voor dierhouders lijken na lange tijd wat te gaan zakken, maar met meerdere oorlogen blijven de voerkosten op de middellange termijn onzeker. Ook dat creëert onzekerheid.

Het lijkt wel of we enkel de zekerheid hebben dat er weinig zekerheden zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer