Sorghum kan nog niet tippen aan mais

Sorghum blijft qua voederwaarde en opbrengst achter bij mais. Dat blijkt uit een rassenvergelijking over 2023 van het Belgische Inagro. Voor wat betreft opbrengst komt enkel structuurgewas Mataco enigszins in de buurt. Dit ras kampt echter met een lager opkomstpercentage. Hiervan kwam 55 procent op, tegenover 70 tot 90 procent bij de andere rassen.

Sorghum+kan+nog+niet+tippen+aan+mais
© Jan van den Brink

Bij de rassenvergelijking van Inagro zijn acht rassen met elkaar vergeleken. Het gaat om: Nutri-Honey, Fusion, Lupus, Dusormil HD 100, Dusormil HD 7, Dusormil HD 19, Mataco, Nutrigrain en STH 20 013. Als maisras werd Molennon ingezaaid.

Mataco komt met 17,5 ton droge stof per hectare het dichtste in de buurt van Molennon, dat 19,1 ton droge stof noteert. Behalve dat de opkomst van dit ras lager is, is ook de VEM-waarde per kilo droge stof beduidend minder dan bij de andere rassen. Bij Mataco kwam de VEM-waarde uit op 680, versus een waarde van 924 VEM per kilo droge stof bij de mais.

Op dit vlak scoort Lupus beter, al blijft dit sorghumras met een VEM-waarde van 890 ook onder die van mais. Nutrigrain volgt op een tweede plek, met 850 VEM. Beide rassen blijven echter in deze proef achter bij mais. Respectievelijk werd 11,8 ton en 13,7 ton droge stof per hectare behaald. Dit zijn tevens de twee laagste rassen qua opbrengst.

Doordat sommige rassen hoog zitten in hun opbrengst en laag in voederwaarde en anderen juist tegenovergesteld scoren, liggen de verschillen in kiloVEM per hectare soms dicht bij elkaar. De topper is hier Fusion, met 12.018 kiloVEM per hectare. Vlak daarna komt Mataco (11.900 kiloVEM). De mais, die zowel op opbrengst als voederwaarde beter scoort, komt op 17.648 kiloVEM per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer