Brabant krijgt huiswerk voor gebied Oostelijke Langstraat

De Raad van State heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan over de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Provincie Noord-Brabant kreeg van de afdeling bestuursrechtspraak huiswerk mee voor natuurcompensatie en de externe saldering van een gestopte veehouderij.

Brabant+krijgt+huiswerk+voor+gebied+Oostelijke+Langstraat
© Michiel Elands

Om de kwaliteit van de omgeving rond de A59 tussen Den Bosch en Waalwijk te verbeteren, is het programma GOL ontwikkeld. De focus ligt daarbij op natuur, water en verkeer. Maar er is volgens de Raad van State nog wat werk aan de winkel voordat de schop de grond in kan.

De plannen voor de gebiedsontwikkeling leiden tot aantasting van het Natuurnetwerk Brabant, stelt de rechter. De provincie is weliswaar van plan deze natuur te compenseren, maar heeft dat niet opgenomen in de plannen. Dat is wel vereist.

Herstel is ook nodig voor aspecten van de externe saldering met de beëindiging van een veehouderij in Vlijmen. Voor de Raad van State is nog onvoldoende duidelijk of in dat specifieke geval aan alle voorwaarden van extern salderen is voldaan. De conclusie van de hoogste bestuursrechter luidt dat er 'nog onvoldoende juridische zekerheid bestaat dat de GOL de natuurlijke kenmerken van de nabijgelegen Natura 2000-gebieden niet zal aantasten'.

Eerder stemde RvS al in met de inhoudelijke plannen. Maar de rechters vroegen om meer uitleg over stikstofcompensatie bij de gebiedsontwikkeling. Die punten zijn inmiddels voldoende hersteld, oordeelt de rechter nu.


Stikstofcompensatie

'Er ligt nog een beetje huiswerk voor ons', reageert stikstofgedeputeerde Wilma Dirken (VVD). 'Aan de andere kant is de Raad van State voor het grootste deel tevreden over de motivering die we hebben gegeven over de stikstofcompensatie. Stapje voor stapje komen we dichterbij de gebiedsontwikkeling. Ik zie dat als een positieve ontwikkeling.'

De twee verantwoordelijke wethouders van gemeenten Waalwijk en Heusden zijn teleurgesteld. 'Iedereen is inmiddels wel toe aan duidelijkheid', zegt de Heusdense wethouder Thom Blankers. 'Ons geduld wordt wel enorm op de proef gesteld', reageert zijn Waalwijkse collega Frank Spierings, die ook niet blij is met de vertraging.

Ernest de Groot, bestuurslid bij waterschap Aa en Maas, ziet de uitspraak als een stap in de goede richting. 'Binnen GOL gaan we het Engelermeer inrichten als waterbergingsgebied om overtollig water zo veel mogelijk op te vangen. De wateroverlast in de afgelopen maanden heeft het belang van waterveiligheid nog eens duidelijk gemaakt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer