Green Valley Estate in Deurne zet zijn deuren open

Het bruist weer van activiteit aan de rand van het Zandbos in Deurne. Op Green Valley Estate, het voormalige terrein van NHB Deurne, timmert Baroef flink aan de weg om het hippisch centrum opnieuw tot een succes te maken.

Green+Valley+Estate+in+Deurne+zet+zijn+deuren+open
© John Claessens

Baroef, de overkoepelende organisatie van de verschillende bedrijven van de Deurnese familie Van den Eijnden, kocht het voormalige NHB Deurne in juni 2021. 'Sindsdien hebben we een nieuwe rijhal, buitenpiste, longeercirkel, paddocks en een extra stapmolen aangelegd', zegt Bert van den Eijnden.

'Daarnaast hebben we de gebouwen opgeknapt. In de oude leslokalen zijn paardgerelateerde en andere bedrijven gevestigd. Verder biedt Green Valley Estate longstaystalling aan voor paarden die lange tijd op Green Valley Estate verblijven', vervolgt de ondernemer.


Wedstrijden

'Daarnaast ligt er een vergunning voor een aantal hotelkamers en onderzoeken we verdere mogelijkheden voor het gebied. Er worden ook weer wedstrijden in verschillende disciplines gehouden, zowel regionaal, nationaal als internationaal en van onderlinge wedstrijden tot kampioenschappen', zegt Van den Eijnden.

In de oude leslokalen zijn paardgerelateerde en andere bedrijven gevestigd

Bert van den Eijnden, Baroef

Green Valley Estate is helemaal ingericht voor toppaardensport, zo blijkt tijdens een rondleiding over het terrein. Naast de verblijven voor paarden bieden de bijbehorende gebouwen op het terrein volop ruimte voor bedrijvigheid en uitgebreide horecafaciliteiten. Niet alleen in het weekend, maar ook doordeweeks is er altijd iets te doen.


Varkenshandel

De familie Van den Eijnden doet al tientallen jaren zaken in Deurne, vooral in de horeca en in de varkenshandel. Het familiebedrijf is eigenaar van een varkenshandel en meerdere horecagelegenheden in Deurne.

'Ik had geen kennis van de paardenwereld, toen wij dit complex kochten. Maar ik zie wel kansen om hier een succes van te maken. Niet alleen met evenementen in de paardensport, maar ook in combinatie met andere activiteiten en festiviteiten. Wij zijn in gesprek met gemeente Deurne om te kijken wat er nog mogelijk is op dat gebied', zegt de ondernemer.


Vrij toegankelijk

'Ons doel is dat hier ook mensen naartoe komen die niet uit de paardensport afkomstig zijn. Omdat hier vroeger een school zat, is het lang een afgesloten terrein geweest. Deurnenaren zijn hier daarom zelfs nog nooit geweest. Maar nu is het terrein voor iedereen vrij toegankelijk', benadrukt Van den Eijnden.

'Iedereen die gaat wandelen in het Zandbos of naar het Buntven, kan hier nadien op het terras een hapje en een drankje pakken. De omgeving hier in het buitengebied is schitterend', vindt de ondernemer.


De Keertwending

Sichting De Keertwending speelt een belangrijke rol op Green Valley Estate. Deze stichting is bedoeld voor mensen die in een kwetsbare positie zitten en tussen de wal en het schip dreigen te vallen, maar die dromen van werk en zelfstandigheid. Gemotiveerde mensen met talenten, die deze willen ontdekken en die zich verder willen ontwikkelen. Op alle leefgebieden, in het eigen tempo en met eigen regie.

Samen met de bedrijven die zijn gevestigd op het terrein, zet De Keertwending zich in om jongeren en (jong)volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen.


Verschillende bedrijven

'De bedrijven hier richten zich onder meer op horeca, ICT en media, een wasserette, hippische sport, groenvoorziening, techniek, evenementen, schoonmaak en facilitair', zegt Ivonne Couwenberg van De Keertwending.

'Samen met deze werkgevers creëren wij de best passende leerwerkplekken voor onze deelnemers. Daarnaast zorgen wij voor een werkcoach met wie zij een goede klik hebben. De deelnemers kunnen zo ontdekken waar hun talenten liggen, doen succeservaringen op en krijgen weer een dagritme', legt Couwenberg uit.


Intermediair

Volgens Couwenberg fungeert De Keertwending als een intermediair tussen onderwijsinstellingen, het UWV en gemeenten in de regio. 'Wij verbinden de werelden van werk, zorg en onderwijs en werken integraal samen met deze partijen. We hebben nu zo'n 45 deelnemers, die vooral afkomstig zijn uit Deurne en omgeving. De leefwereld van de deelnemers staat centraal.'

De stichting is twee jaar geleden begonnen met subsidie van gemeente Deurne, het GAK en een bijdrage uit het Rabo Coöperatiefonds.


Pluspunten

Couwenberg: 'We onderzoeken hoe we in de toekomst verder kunnen. Belangrijke pluspunten zijn vooral de positieve gezondheidsontwikkeling van de deelnemers. Het is mooi om te zien wat het met mensen doet als zij collega's ontmoeten, erbij horen en ertoe doen. Tegelijkertijd kan op deze manier veel geld worden bespaard op het gebied van zorg en uitkeringen.'


Green Valley Estate is in de afgelopen jaren flink opgeknapt.
Green Valley Estate is in de afgelopen jaren flink opgeknapt. © John Claessens

De paardensport blijft een belangrijke rol vervullen op Green Valley Estate. Van den Eijnden: 'Wij stellen onze locatie graag beschikbaar aan partijen die hier een evenement willen organiseren. Daarnaast willen wij meer hippische wedstrijden organiseren. Daarom geven wij onze ogen en oren goed de kost en zijn wij op zoek naar mensen die verstand hebben van de paardenwereld', zegt Van den Eijden.

'Verder zijn we lid geworden van ZLTO om gebruik te maken van de kennis en kunde die daar aanwezig is. De grote kracht van Baroef is dat wij als familiebedrijf alles samen doen en met beide benen op de grond staan. Daarbij gebruiken wij ons gezond boerenverstand. Green Valley Estate is weer bij de tijd. Nu is het moment om door te pakken.'


Terrein aan Bruggenseweg in Deurne kent rijke historie

De paardensport staat al 55 jaar centraal op het terrein aan de Bruggenseweg 11A in Deurne, waar het huidige Green Valley Estate is gevestigd. Op 18 september 1969 opende prins Bernhard hier Nederlands Hippisch Centrum (NHC) Deurne. Dit centrum kwam er mede door de inzet van Hub van Doorne, die bij de opening de Legpenning van Verdienste van de Nederlandse Hippische Sportbond kreeg uitgereikt. Op het NHC werd destijds de tweejarige particuliere (semi)rijksopleiding tot pikeur-instructeur gegeven. Door de hoge kosten was dit vooral een opleiding voor de elite. In 1977 vond de omvorming plaats van vakschool naar praktijkschool. Voor de leerlingen werd de opleiding door deze omvorming toegankelijker. In 1984 sloot het NHB zich aan bij het Agrarisch Opleiding Centrum en veranderde in een middelbare beroepsopleiding. In de hierop volgende vier jaren groeide het NHB verder uit van 180 leerlingen per jaar naar 360 leerlingen. NHB Deurne breidde daarna verder uit en was in 2010 met ruim 600 studenten de grootste hippische beroepsopleiding in Nederland. Het hippisch centrum was in die tijd ook gastheer van enkele prominente evenementen, seminars en workshops. Vanwege exploitatietekorten moest NHB Deurne in 2016 zijn deuren sluiten. Vervolgens kocht evenementenorganisator Libéma de gebouwen, maar het recreatiebedrijf slaagde er niet in om het complex een succesvolle nieuwe functie te geven. Sinds 2021 is Baroef eigenaar van het complex, dat inmiddels flink is opgeknapt en met Green Valley Estate een nieuwe naam heeft gekregen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer