Resultaten FrieslandCampina over 2023 in een vrije val

Moeilijke marktomstandigheden en eenmalige herstructureringskosten drukken de resultaten van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Het bedrijfsresultaat komt over 2023 uit op 75 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 471 miljoen euro. Het nettoresultaat is gedaald van 292 miljoen euro in 2022 naar een min van 149 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de jaarcijfers.

Resultaten+FrieslandCampina+over+2023+in+een+vrije+val
© Arie Meijer

De netto-omzet van FrieslandCampina daalde vorig jaar met 7,1 procent naar 13,1 miljard euro, zo blijkt uit het jaarverslag. In 2022 was dit 14,1 miljard euro. Als reden voor de daling noemt de zuivelcoöperatie de ongunstige valuta-effecten, de verkoop van een deel van de Duitse consumentenactiviteiten en de dalende volumes in consumentenmarkten als gevolg van de hoge inflatie. Ook bij het bedrijfsresultaat van 75 miljoen euro spelen valuta-effecten een rol. Andere reden is het verschil tussen de leden-garantieprijs en de marktprijzen voor basis zuivelproducten.

Met de implementatie van strategie Expedition 2030, dat in de tweede helft van 2023 werd ingezet, is eenmalig 136 miljoen euro gemoeid. Dat drukt op het nettoresultaat, dat los daarvan op een min van 13 miljoen euro zou zijn uitgekomen. De melkprijs die leden-melkveehouders ontvingen over 2023 daalde naar 48,09 euro per 100 kilo melk (-16,2 procent). In december kondigde zuivelcoöperatie FrieslandCampina al aan dat er geen nabetaling plaatsvindt.


'Teleurstelling'

Topman Jan Derck van Karnebeek noemt het niet kunnen uitkeren van een nabetaling 'een teleurstelling'. Hij refereert aan de gestegen kosten waarmee ook leden-melkveehouders te maken hebben en de extra kosten die er op het boerenerf zijn om verder te verduurzamen. FrieslandCampina maakte zelf op de duurzaamheidsagenda 'goede vooruitgang', zegt Karnebeek. De broeikasgasuitstoot daalde met 9,4 procent en op leden-melkveebedrijven verminderde die met 4,3 procent.

Over heel het jaar is 58 miljoen euro gereserveerd als rentevergoeding voor de houders van ledenobligaties. Dat was een jaar eerder 29 miljoen euro. Verder wordt 19 miljoen euro uitgekeerd aan de verstrekker van de coöperatielening (2022: 9 miljoen euro), 9 miljoen euro aan de houders van perpetuele obligaties (2022: 9 miljoen euro) en is 67 miljoen euro gereserveerd voor minderheidsbelangen (2022: 62 miljoen euro).

Gecombineerd met het geconsolideerde nettoresultaat van een min van 149 miljoen euro betekent dit dat er een bedrag van 302 miljoen euro in mindering wordt gebracht op de algemene reserve. Dat is inclusief het minderheidsbelang dat direct toewijsbaar is aan de aandeelhouder: zuivelcoöperatie FrieslandCampina UA. In 2022 was dit 183 miljoen euro. Het eigen vermogen van de coöperatie als percentage van het balanstotaal daalde in 2023, maar blijft binnen de interne doelstelling.

Over 2023 is 1,4 procent minder ledenmelk aangevoerd. Het totale volume aangevoerde ledenmelk daalde van 9.502 miljoen kilo in 2022 naar 9.369 miljoen kilo in 2023. Deze daling schrijft FrieslandCampina toe aan een afname van het aantal leden-melkveebedrijven: van 9.927 naar 9.417 stuks.


Vooruitzichten 2024

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina verwacht dat de melkproductie in belangrijke zuivelexporterende regio's in 2024 onder druk blijft staan. De verwachte vraag naar zuivel zal wereldwijd licht groeien, maar door aanhoudende conflicten en geopolitieke instabiliteit in verschillende delen van de wereld, zullen de kosten voor grondstoffen, verpakkingsmaterialen en transport naar verwachting stijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer