Schaap in Overijssel slachtoffer van goudjakhals

Een goudjakhals heeft op 30 december vorig jaar een schaap doodgebeten in Punthorst, in de Overijsselse gemeente Staphorst. Dat meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer de wolvenzaken regelt.

Schaap+in+Overijssel+slachtoffer+van+goudjakhals
© Natuurtoezicht.nl

Voor zover bekend is het de eerste keer dat DNA-onderzoek heeft aangetoond dat er een goudjakhals in Overijssel is. De goudjakhals lijkt op een kleine wolf, maar heeft kortere poten en een spitse snuit. In 2020 viel een goudjakhals voor het eerst vee in Nederland aan. Dat gebeurde in de Ooijpolder bij Nijmegen.

In 2022 doodde een goudjakhals op drie plaatsen in Friesland schapen. In 2023 werden tweemaal schapen aangevallen in de buurt van Lauwersoog in Groningen. De goudjakhals zou ook in Drenthe zijn waargenomen. De dieren zijn erg schuw en laten zich zelden zien. Ze zijn niet zo streng beschermd als de wolf.

Uit de nieuwste DNA-cijfers van BIJ12 over de periode van december vorig jaar tot 9 januari dit jaar, blijkt dat schapen in Gelderland, Drenthe en Friesland vrijwel alleen zijn aangevallen door wolven. Een enkele keer was een aanval het werk van een hond. In Hoogersmilde in Drenthe greep een wolf een minipaard en een geit. Van twee aanvallen op pony's in Gelderland en Noord-Brabant in december is volgens BIJ12 nog niet bekend of dat het werk was van een wolf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer