LNV vreest onduidelijkheid voor boeren door verkiezingsuitslag

Het ministerie van LNV vreest stagnatie van de landbouwtransitie door de verkiezingsuitslag. 'Mijn grootste zorg is dat we maar weer gaan afwachten', zegt directeur-generaal Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied Johan Osinga dinsdag tijdens het Nationaal Melkveecongres op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem.

LNV+vreest+onduidelijkheid+voor+boeren+door+verkiezingsuitslag
© William Hoogteyling

De directeur-generaal maakt duidelijk dat sommige doelen, zoals de klimaatdoelen en eisen voor de Kaderrichtlijn water (KRW), gewoon vaststaan. 'We kunnen beter meters maken.' Het openingscongres is georganiseerd door de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland, beursorganisatie Easyfairs en Nieuwe Oogst.

Osinga wijst onder meer op de derogatie die nu snel wordt afgebouwd. 'De derogatie laat zien dat we te laat de bocht zijn gaan nemen.' Dat geldt ook voor andere dossiers. 'Hoe later je in beweging komt, hoe scherper je de bocht moet maken en hoe moeilijker het is. Je kunt beter maar niet op je handen gaan zitten, maar juist in beweging komen.'

Volgens Osinga geeft afwachten ook voor boeren niet de gewenste duidelijkheid. Vanuit de bezoekers van het congres komt meerdere keren de opmerking dat het op dit moment voor veel boeren meer loont om af te wachten dan te veranderen.


Transitiefonds onder druk

Een ander punt van zorg voor de directeur-generaal is het transitiefonds landelijk gebied en natuur. Met dit fonds worden in de toekomst, als het geld beschikbaar blijft, onder meer maatregelen gefinancierd die nodig zijn om de stikstofbelasting op de natuur terug te dringen en emissies van broeikasgassen door de landbouw omlaag te brengen. Daarnaast worden maatregelen gefinancierd die bijdragen aan het beschermen en ontwikkelen van de natuur en het tijdig voldoen aan de KRW.

De Eerste Kamer heeft de besluitvorming hierover in oktober controversieel verklaard. Osinga: 'Het grote voordeel van het feit dat het een fonds is, is dat duidelijk is dat het geld voor de landbouw en het landelijk gebied is bedoeld. En niet voor bijvoorbeeld F35-straaljagers of verbreding van de snelweg. Er staat een hek omheen.'

Osinga ziet voldoende financiering als voorwaarde voor het slagen van een landbouwtransitie. Hij durft op dit moment niet te garanderen dat het geld er ook daadwerkelijk komt. 'Dat is een politiek besluit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer