Traditioneel melkveebedrijf transformeert in stapjes

Ramona Schalkwijk transformeert haar melkveebedrijf van klassiek en gangbaar naar agro-ecologisch en biodivers. Bloemenweidemelk in het Utrechtse Montfoort melkt 128 koeien, heeft bijbehorend jongvee en verschillende eindproducten, afgestemd op de mensen en mogelijkheden in de omgeving. Daarnaast opende Schalkwijk dit jaar een winkel waar boeren een eerlijke prijs voor hun product krijgen.

'We proberen het aantal koeien en de hoeveelheid grond die we tot onze beschikking hebben beter in balans te brengen. Dus meer naar zelfvoorzienendheid gaan, zodat we genoeg hebben aan ons eigen ruwvoer en geen mest meer hoeven af te zetten', legt Schalkwijk uit. 'Daardoor zijn we gaan werken aan een wat robuustere koe. Eigenlijk moeten we nog iets verder extensiveren, maar het is lastig om daar een afweging in te maken in verband met onzekerheid qua regelgeving.'

De melkveehouder organiseert elk jaar een project samen met de buurt, zoals bijvoorbeeld notenbomen aanplanten. 'Verdere veranderingen in het bedrijf willen we oppakken samen met de omgeving. We proberen consumenten en omwonenden mee te nemen in ons verhaal en ze een rol te geven. Des te sneller onze transitie kan gaan.'


Bestaansrecht voor iedere boer

Schalkwijk wil naar eigen zeggen bijdragen aan een fijne leefomgeving en goede, gezonde producten. 'Ik denk dat je als boer beide kunt creëren voor de mensen in je omgeving. Voor iedere boer zou een goed bestaansrecht moeten zijn. Niet per se op de manier waarop ik het doe.'

De transitie van het bedrijf zorgt voor een ander verdienmodel. 'We gaan naar een mix toe waarbij we de melk nog deels aan de fabriek leveren en deels direct afzetten. We zijn nu opzoek naar de ideale mix, zodat we wel zekerheid en een goede prijs hebben. De eenvoud is ervan af, maar het is wel heel leuk om te communiceren met mensen die enthousiast zijn over je product. En je hebt meer invloed op de waardering en ook de financiële waarde van je eindproduct', weet de ondernemer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer