Wereldwijde wijnproductie op laagste niveau in zestig jaar

De wereldwijde wijnproductie komt dit jaar uit tussen de 241,7 miljoen en 246,6 miljoen hectoliter. Dat is het laagste productieniveau sinds 1961, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) op basis van nieuwe cijfers. In vergelijking met 2022 is een daling zichtbaar van zo'n 7 procent.

Wereldwijde+wijnproductie+op+laagste+niveau+in+zestig+jaar
© Vidiphoto

De organisatie verwacht dat de wijnproductie in wijnlanden als Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Brazilië zo'n 10 tot 33 procent lager uitvalt dan een jaar geleden. Ongunstige weersomstandigheden, met in sommige gevallen langdurige plaagdruk tot gevolg, liggen hieraan ten grondslag. Ook Spanje (-14 procent), Italië (-12 procent) en Griekenland (-45 procent) zijn hard geraakt door extreem weer, zoals droogte.

De productiedaling in Italië maakt ook dat dit land voor het eerst in negen jaar tijd niet meer de grootste wijnproducent ter wereld is. Die plek wordt overgenomen door Frankrijk. Daar bleef de productie min of meer stabiel, op 45,8 miljoen hectoliter. Vooral rond Corsica en in de Cognac- en Champagnestreek worden hoge volumes verwacht.


Meer wijn uit Verenigde Staten

Vanuit de Verenigde Staten wordt 12 procent meer wijn verwacht, tot 25,2 miljoen hectoliter. Dit is volgens de OIV onder meer te danken aan de koelere temperaturen en hevige regenval in de traditionele wijngebieden Napa en Sonoma. Ook in Roemenië stijgt de productie, met 15 procent tot 4,4 miljoen hectoliter.

Dat de wereldwijde wijnproductie daalt, is volgens de Internationale OIV overigens niet slecht. 'Met een dalende wereldwijde consumptie en grote voorraden in veel delen van de wereld kan de verwachte lagere productie het evenwicht op de wereldmarkt herstellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer