Bodemweerbaarheid in de tuinbouw

De bodem is voor elke tuinder misschien wel de belangrijkste business partner. De teler moet zich vanwege de bodem bezighouden met onder meer het watervasthoudend vermogen, plagen en bodemziekten. Het gebruiken en begrijpen van biostimulanten kan hierin een ongelooflijke aanwinst zijn voor de tuinbouw.

Bodemweerbaarheid+in+de+tuinbouw
HAS green academy

Het groeiende belang van bodemgezondheid en de opkomende uitdagingen op dit gebied vinden hun weg naar ons onderwijs binnen HAS green academy. Studenten aan de HAS worden direct betrokken bij praktijkuitdagingen uit de sector. Door adaptief om te gaan met deze uitdagingen bereiden HAS-studenten zich optimaal voor op een naadloze overgang naar het bedrijfsleven, net zoals Freek Bovee heeft gedaan met de trichodermaschimmel.

Van huis uit is Freek opgegroeid in de champignonsector. Met deze achtergrond is een interesse voor plantweerbaarheid en bodem verder gegroeid. Tijdens zijn afstuderen zag Freek de kans om onderzoek naar het effect van de trichodermaschimmel op verschillende gewassen in zandgrond uit te voeren. Na diverse gespreken en samenwerkingen met tuinders, boeren, leveranciers, subsidieverstrekkers en gemeenten heeft hij de haalbaarheid in kaart kunnen brengen.

De opgedane inzichten past hij nu in zijn eigen bedrijf toe. BoveeGreenAgro adviseert tuinders over duurzaam bodembeheer en de rol die de trichodermaschimmel hierbij kan spelen. In samenwerking met partnerbedrijven zet Freek zijn onderzoek naar de schimmel verder, om het maximale uit de bodem en de gewassen te halen. Nu is het nog adviseren, maar Freek zijn ambities reiken verder. Hij streeft naar de ontwikkeling van een product dat de tuinbouwsector zal helpen bij vergroening van gewasbescherming, een bondgenoot voor bodemweerbaarheid.

De tuinbouw zit vol uitdagende vraagstukken waar studenten zoals Freek graag mee pionieren. Ben je benieuwd hoe jouw bedrijf hierbij kan aansluiten? Kijk op has.nl/samenwerken. Of ben je benieuwd geworden naar wat Freek voor jouw bedrijf kan betekenen? Zoek BoveeGreenAgro op via LinkedIn.

Wil jij zelf aan de slag met duurzaam bodembeheer, gewasbescherming, het tegengaan van plagen of andere gerelateerde thema’s? Bij HAS green academy kun je een leven lang blijven ontwikkelen via diverse cursussen en bedrijfsopleidingen. Kijk hiervoor op has.nl/bedrijfsopleidingen.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner HAS green academy

HAS green academy

HAS green academy is hét opleidings- en expertisecentrum van Zuid-Nederland in de sector agro, food en leefomgeving met vestigingen in Den Bosch en...

Lees verder »

Meer van HAS green academy

Lees ook

Meer artikelen van HAS green academy »

Artikelen over HAS green academy