Goede resultaten zwiepen Agro Vertrouwensindex varkenshouders op

Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun onderneming daalde in het tweede kwartaal van 2023 met 2 punten ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Per sector zijn de verschillen echter groot. Zo steeg de Agro Vertrouwensindex van varkenshouders met 8 punten naar 23.
Weer boven nul

Goede+resultaten+zwiepen+Agro+Vertrouwensindex+varkenshouders+op
© Cor de Kock

Als reden daarvoor noemt Agrimatie van Wageningen Economic Research de varkenscyclus, die zich in het tweede kwartaal naar een piek beweegt. Voor alle sectoren verschoof de Agro Vertrouwensindex van 7 punten naar 5 punten en ligt hiermee verder weg van het langlopende gemiddelde dat op bijna 12 punten staat. Een index van nul geeft aan dat de groep ondernemers die vertrouwen heeft in hun onderneming even groot is als de groep ondernemers met gebrek hieraan.

Net als bij varkenshouders, steeg ook onder melkveehouders de stemming, zij het in lichte mate. De index ligt daar nu op 5,5 punten. Het vertrouwen van de pluimveehouderij veranderde nauwelijks ten opzichte van de vorige meeting en staat op een kleine 10 punten. Bij glastuinbouwers herstelt het vertrouwen zich met vallen en opstaan. In het tweede kwartaal van 2023 steeg de index met 15 punten en is hierdoor weer boven nul gekomen.

Ondernemers in de opengrondstuinbouw zijn net iets minder positief over hun bedrijf dan in het eerste kwartaal van 2023 (-3 punten). Na een beperkte toename in het eerste kwartaal van 2023 noteerde de akkerbouwsector een Agro Vertrouwensindex van ruim 6 punten: een afname van bijna 2 punten. Met deze 6 punten ligt deze sector nog 3 punten onder het niveau dat in deze sector gebruikelijk is.


Toekomstverwachting gedaald

Wageningen Economic Research berekent de Agro Vertrouwensindex op basis van de stemmingsindex en de index van de verwachting voor de komende 2 à 3 jaar. De verwachting voor de komende 2 à 3 jaar die boeren en tuinders hebben voor hun bedrijf is opnieuw iets naar beneden bijgesteld. De middellange termijnverwachting, uitgedrukt in deze index, daalde met ruim 1 punt naar -10,5.

Die daling is nagenoeg even sterk als in het eerste kwartaal van 2023. De grootste verschillen waren er in de sectoren glastuinbouw en melkveehouderij. Bij deze twee sectoren verwacht men een sterke verbetering van hun bedrijfsvoering op de middellange termijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer