Emissies door vleesvarkens met 46 procent verlaagd in dertig jaar

De uitstoot van broeikasgassen door de Nederlandse varkenshouderij is in dertig jaar met 46 procent per kilo levend gewicht gedaald. Dat blijkt uit een analyse van Wageningen Livestock Research en Blonk Consultants in het kader van het project 'Vitale varkenshouderij'.

Emissies+door+vleesvarkens+met+46+procent+verlaagd+in+dertig+jaar
© Peter van Houweling

Wageningen Livestock Research en Blonk Consultants komen tot die conclusie op basis van een grondige levenscyclusanalyse, waarin de broeikasgasemissies tussen 1990 en 2020 zijn berekend. Zij analyseerden de varkenshouderijketen van de opfokzeugen tot en met het vleesvarkensbedrijf. Het onderzoek toonde een reductie van broeikasgasemissies per kilo levend gewicht van 46 procent aan.

De data die zijn verzameld over voer gingen bijvoorbeeld over samenstellingen, herkomst, gehaltes en teelt. Data over productiekenmerken hadden betrekking op voederconversie, gewicht en energieverbruik op het varkensbedrijf. In de analyse is gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen (carbon footprint), uitgedrukt in CO2-equivalenten per kilo levend gewicht.


Voerproductie en mestopslag

De belangrijkste bijdrage aan de totale emissies kwam voor alle jaren uit voerproductie – dus teelt, processing, transport en verandering van landgebruik – en methaanemissies uit de mestopslag voor zowel biggen als vleesvarkens. De uitkomst laat zien dat een big in 2020 een 56 procent lagere uitstoot van CO2-equivalenten per kilo levend gewicht had ten opzichte van 1990. Vleesvarkens, inclusief opfokbiggen, hadden een 46 procent lagere uitstoot van CO2-equivalenten per kilo levend gewicht ten opzichte van 1990.

De verlaging kwam vooral door een betere voerbenutting en een lagere organischestofexcretie. Dit verlaagde de emissies van de voerproductie en methaanemissies uit de stal. Daarnaast namen ook de emissies per kilo voer in 2020 ten opzichte van 1990 af door onder andere meer opbrengsten per hectare, andere voeringrediënten en hoger gebruik van bij- en restproducten uit de foodsector.


Gevoeligheidsanalyses

Verschillende gevoeligheidsanalyses zijn uitgevoerd om de onzekerheid van bepaalde inputdata te analyseren. Deze analyses toonden aan dat de verlaagde uitstoot van CO2-equivalenten per kilo levend gewicht van vleesvarkens in 2020 ten opzichte van 1990 een range had tussen 33 procent en 52 procent.

De levenscyclusanalyse laat zien dat de meeste reductie voor biggen en vleesvarkens is te halen in voerproductie, voederconversie en methaanemissies uit mestopslag.

In het vervolg van dit onderzoek worden verschillende reductiestrategieën doorgerekend om inzicht te geven in verdere verlaging van broeikasgassen in de varkenshouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer