RIVM: 'Kosten akkerrand moeten niet alleen bij boer liggen'

Er wordt flink geprofiteerd van de bloemenstroken langs landbouwpercelen, denk aan recreanten, waterschappen en insecten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid
en Milieu (RIVM) vindt daarom dat boeren niet alleen de kosten van deze akkerranden dienen te dragen.

RIVM%3A+%27Kosten+akkerrand+moeten+niet+alleen+bij+boer+liggen%27
© Han Reindsen

De aanleg van akkerranden heeft niet alleen een positief effect op de biodiversiteit, maar levert ook financiële voordelen op. Dat concludeert het RIVM na onderzoek in de Hoeksche Waard, een Zuid-Hollandse gemeente waar veel boeren al bloemstroken aan de randen van hun perceel hebben.

Zo zorgen die bloemen en toegenomen biodiversiteit voor extra recreatie, denkt het RIVM, en daarmee voor meer maatschappelijke inkomsten. Meer mensen gaan wandelen en fietsen in de omgeving. Dat leidt dan ook weer tot minder ziekte en meer welzijn.


Betere waterkwaliteit

Ook verbeteren de akkerranden de waterkwaliteit rond de akkers. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan het behalen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water en ze kosten overheden minder geld om het water schoon te houden.

'Een strook grond rondom akkers inzaaien met bloemen draagt bij aan een duurzame landbouw', stelt het RIVM. 'Het is goed voor de biodiversiteit en boeren gebruiken minder bestrijdingsmiddelen voor hun gewassen.'


Kosten

De onderzoekers schatten de jaarlijkse kosten per hectare akkerrand op 655 euro. De baten liggen op 684 euro. De kosten liggen nu vooral bij boeren en meebetalende bestuursorganen.

Het RIVM beveelt daarom aan om naar de verdeling van de kosten en baten te kijken. Als boeren ook delen in de maatschappelijke opbrengst, dan kan het aantrekkelijker worden om akkerranden aan te leggen en dragen akkerranden bij aan een duurzame landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer