Varkenshouders zien in één oogopslag waar energiewinst zit

Varkenshouders zijn steeds meer bezig met het energieverbruik terugdringen en duurzaam energie opwekken. Ze verbruiken 44 procent van de energie in de varkensvleesproductieketen. Wageningen Livestock Research maakte inzichtelijk welke mogelijkheden varkenshouders hebben om te verduurzamen op het gebied van energie. Een blik op drie 'dartboards' laat zien waar kansen zitten.

Varkenshouders+zien+in+%C3%A9%C3%A9n+oogopslag+waar+energiewinst+zit
© Studio Van Assendelft

Een van de ambities van Coalitie Vitale Varkenshouderij is een neutrale carbon footprint voor de hele varkensvleesproductieketen in 2050. Royal Cosun heeft een soort dartboard met kansrijke besparingsmogelijkheden van een bedrijf in kaart gebracht. In de landelijke werkgroep Energietransitie is afgesproken dat ook de varkenshouderijsector dat instrument zal ontwikkelen.

Doel van het onderzoek door Wageningen Livestock Research was het creëren van een overzicht met energiebesparingsmogelijkheden, opwekken van energie of het benutten van restwarmte. Diverse maatregelen en de bijbehorende impact en kosteneffectiviteit zijn visueel weergegeven in drie ‘opportunity dartboards’.


Energieneutraliteit varkensbedrijven

Varkenshouders kunnen in één oogopslag zien waar voor hen de beste kansen liggen richting energieneutraliteit. Eén board gaat er over maatregelen voor de korte termijn met een terugverdientijd minder dan vijf jaar. Een tweede board bevat maatregelen voor de middellange termijn die direct toegepast zouden kunnen worden. Het derde exemplaar bevat perspectiefvolle maatregelen voor de middellange termijn die nog verder ontwikkeld moeten worden of pas mogelijk zijn bij nieuwbouw.


© Wageningen Livestock Research

In een vervolgrapportage worden perspectiefvolle combinaties van (perspectiefvolle) maatregelen doorgerekend en wordt ook het effect van fluctuaties in energieprijzen meegenomen.

Dit onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Livestock Research als onderdeel van de publiek-private samenwerking Vitale Varkenshouderij. Het rapport van Wageningen Livestock Research is onderdeel van het werkpakket ‘Erkende bijdrage aan klimaat- en energietransitie’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer