Opvolger Timmermans gaat Green Deal niet afzwakken

De nieuwe Europese Green Deal-commissaris Maros Sefcovic heeft onmiddellijk na zijn benoeming gezegd dat hij niet van plan is het milieu- en klimaatbeleid van zijn voorganger Frans Timmermans af te zwakken of uit te stellen.

Opvolger+Timmermans+gaat+Green+Deal+niet+afzwakken
© Europese Unie

De Slowaakse sociaaldemocraat zei wel dat Brussel de communicatie moet verbeteren met bedrijven die zich zorgen maken over de kosten van de klimaattransitie. De christendemocratische EVP-fractie in het Europees Parlement noemt de functiewisseling wel 'een kans'.

De 57-jarige Sefcovic is sinds 2009 lid van de Europese Commissie. Sinds eind 2019 is hij een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie. In Brussel zei hij woensdag: 'We gaan onze ambitie niet verwateren. Wel geloof ik dat we sneller, eerder en nauwkeuriger moeten reageren op enkele van de natuurlijke zorgen die in sommige sectoren bestaan.'


De kersverse Eurocommissaris ging niet verder in op details. Met de Green Deal wil Europa tegen 2050 klimaatneutraal zijn. De Europese Unie (EU) heeft de afgelopen maanden te maken met tegenwerking van sommige EU-landen, waaronder Polen, die oplopen tegen de kosten van klimaatmaatregelen. Centrumrechtse EU-politici hebben campagne gevoerd tegen de natuurherstelwet en vermindering van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw.


Herverdeling bevoegdheden

'Naar mijn mening is de herverdeling van bevoegdheden binnen de Europese Commissie een kans', zegt de Duitse Europarlementariër Peter Liese, EVP-woordvoerder van de envi-milieucommissie. Ook verscheidene leden van de agrilandbouwcommissie lieten zich woensdag in soortgelijke bewoordingen uit.

Sefcovic wordt geacht de nog resterende wetten van Timmermans af te ronden. Liese zegt dat hij de Slowaak heeft leren kennen als pragmaticus. De EVP verwacht dat Sefcovic de eisen van de landbouwsector nader zal bekijken.

Sefcovic krijgt als Green Deal-commissaris en als eerste vicevoorzitter overkoepelende bevoegdheden boven de 'gewone' commissarissen voor Landbouw (Janusz Wojciechowski), Milieu (Virginijus Sinkevicius), Voedsel en Gezondheid (Stella Kyriakides) en Klimaat (Wopke Hoekstra).


Taakomschrijving Hoekstra

De taakomschrijving van de nieuwe Nederlandse commissaris Hoekstra ligt nog niet vast. Volgende week moet de envi-milieucommissie nog met zijn benoeming instemmen. Het feit dat klimaattaken van de sociaaldemocraat Timmermans lijken over te gaan naar de christendemocraat Hoekstra, zit de centrumlinker vleugel in Straatsburg niet lekker.

Veel Europarlementariërs zien de voorgenomen benoeming van Hoekstra als een poging van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie om enerzijds vast te houden aan de Green Deal-doelen en anderzijds toch tegemoet te komen aan de kritiek van (centrum)rechtse fracties op te veel milieu-invloeden op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Als Hoekstra op 11 september niet de benodigde twee derde meerderheid haalt in de envi-milieucommissie, komt Von der Leyen voor de keus te staan voor een ruimere takenverschuiving binnen de Europese Commissie. Dat wordt in het najaar mogelijk omdat twee andere commissarissen tussentijds aftreden en moeten worden vervangen. Als het in Straatsburg op één of twee stemmen dreigt aan te komen, kan Hoekstra ook nog de eer aan zichzelf houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer