'Boer en bouwer willen gezamenlijk bouwplan'

De LLTB hield op 30 maart met haar partners van het Platform Nieuwe Teelten het tweede symposium op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Na in september 2022 uitvoerig de mogelijkheden te hebben belicht voor de teelt en afzet van eiwitgewassen, was het nu de beurt aan vezelgewassen. Gewassen die primair gericht zijn op het produceren van (cellulose)vezels voor de non-foodindustrie en dan met name voor de bouwsector.

%27Boer+en+bouwer+willen+gezamenlijk+bouwplan%27
© LLTB

Dat biobased bouwen booming is behoeft geen betoog. De hamvraag tijdens het zeer druk bezochte symposium was dan ook of de hausse aan ontwikkelingen en ideeën daadwerkelijk gaat leiden tot nieuwe duurzame ketens of dat op korte termijn zal blijken dat het toch loze beloftes zijn.

Een antwoord hierop is niet met zekerheid te geven, maar het algehele beeld was dat de doorbraak voor deze unieke verbinding tussen sectoren daadwerkelijk ophanden is. Je ziet dat zowel de agrarische als de bouwsector wil samenwerken aan een gezamenlijk bouwplan.

De huidige omstandigheden zorgen ervoor dat er plots unieke mogelijkheden lijken te liggen voor het integreren van vezelgewassen in specifieke agrarische situaties (rustgewas dan wel extensivering). En voor het combineren van deze gewassen voor de toepassing in de bouwsector.

Toonaangevende partijen uit de bouwsector hebben hun pijlen gericht op circulaire bouwmaterialen met biobased grondstoffen

Patrick Lemmens, LLTB-projectleider Circulaire Economie

Ondanks dat al meerdere jaren duidelijk is dat de technische mogelijkheden voor de verwerking van vezelgewassen tot bouwmateriaal groot zijn, leek de bouwsector lange tijd toch erg traditioneel en slechts beperkt mee te gaan in deze transitie. Het ziet ernaar uit dat juist hier verandering in is gekomen. Zeker nu toonaangevende partijen uit de bouwsector hun pijlen hebben gericht op circulaire bouwmaterialen die waar mogelijk gebruikmaken van biobased grondstoffen.

Tijdens het symposium stond verbinding centraal. Niet alleen tussen potentiële telers van vezelgewassen en de eventuele verwerkers en gebruikers, ook tussen Platform Nieuwe Teelten en Building Balance.

Voor wat betreft het stimuleren van vezelgewassen slaan zij de handen ineen voor de bouwsector om gezamenlijk te komen tot nieuwe regionale ketens én daadwerkelijke mogelijkheden voor opschaling. Samen nemen wij het initiatief om in Limburg partijen te mobiliseren en tot nieuwe ketens te komen.

Het feit dat 170 deelnemers, goed verdeeld over de sectoren, zich tijdens het symposium lieten informeren over de ontwikkelingen, laat zien dat er grote kansen zijn voor het ontwikkelen en opschalen van ketenprojecten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer