Hulplijn voor boeren met mentale problemen wil taboe doorbreken

De campagne Taboer is deze week van start gegaan. Taboer bestaat uit een website en hulplijn die worden bemand door speciaal opgeleide medewerkers die allemaal binding hebben met de agrarische sector. LTO Noord en de stichting Zorg om Boer en Tuinder willen met deze campagne het taboe doorbreken dat rust op de 'zachte kant' van het agrarisch ondernemerschap.

Fije Visscher is lid van het algemeen bestuur van LTO Noord en ambassadeur van de campagne. Hij ziet de noodzaak om op mentaal vlak hulp te bieden aan boeren. 'De sector is er in de afgelopen jaren niet rustiger op geworden en niet iedereen kan daar goed mee omgaan. De druk om de boerderij goed te laten draaien, de stress als het gaat om financiën, de slapeloze nachten door de onzekere regelgevingen. Alles zorgt voor een hoop zorgen tussen de oren.'

Een boer is volgens Visscher geen prater maar een doener. 'En toch zal er gepraat moeten worden om de persoonlijke situatie te kunnen overzien, om bij de juiste mensen te kunnen aankloppen voor hulp en actie te ondernemen.'


Agrocoach Monique te Kiefte werkt vanuit het varkensbedrijf dat ze samen met haar man runt in het Achterhoekse Meddo. Zij ziet in de praktijk dat er steeds meer boeren zijn met mentale problemen. 'Een boer kan best omgaan met onzekerheid, want het weer is bijvoorbeeld ook erg onzeker. Of dierziektes, die krijg je soms plotseling op je bord. Die dingen horen nu eenmaal bij het dagelijkse boerenleven', zegt ze.


Onrecht

'Maar als je kijkt naar de huidige problemen die spelen, dan zit daar ook een stuk onrecht bij', vervolgt Te Kiefte. 'Mensen zijn boos omdat de agrarische sector de enige sector is die de stikstof moet meten. Dat ervaart men als erg onrechtvaardig. En die boosheid kan de basis zijn voor meer negatieve energie als het gaat om de bedrijfsvoering of het gezin.'

De agrocoach hoopt dat boeren en boerinnen de stap durven nemen om het gesprek aan te gaan. 'Want ieder groot vuur begint met een klein vonkje. En hoe eerder je in staat bent dat vuurtje te blussen, hoe kleiner de schade uiteindelijk zal zijn.'


Alle informatie over de campagne en het nummer van de hulplijn zijn te vinden op de website taboer.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer