WUR+helpt+Chileense+groentetelers
Nieuws
© eigen foto Wageningen UR

WUR helpt Chileense groentetelers

Wageningen UR (WUR) gaat de Chileense groente- en bloemsector helpen met innoveren. Het gaat om een driejarig programma.

Het begon met een vraag van de Zuid-Amerikaanse vestiging van Wageningen UR: ‘Is er expertise in Nederland om Chileense groentetelers te begeleiden bij modernisering van hun bedrijven?'

‘Zo'n 70 procent van de bedrijven met groenteteelt in Chili is kleiner dan 12 hectare. De gemiddelde leeftijd van de telers is hoog en hun inkomen laag', schetst projectleider Frank Wijnands van Wageningen UR de huidige situatie.

Twee sporen

Het streven is om de productie en de afzet te professionaliseren. Het innovatieprogramma heeft daarom twee sporen: de teeltbedrijven en de bedrijfsadviseurs.

Het eerste spoor zet in op innovatie van de bedrijfsvoering op de teeltbedrijven en op samenwerking. Daarvoor gaat Wageningen UR samenwerken met veertig telers, die innovatie en samenwerking in de regio willen aanjagen.

Het tweede spoor zet in op scholing van bedrijfsadviseurs. Wijnands: ‘Tot nog toe zijn alle voorlichters generalist. Ze weten overal een beetje van, maar hebben onvoldoende diepgaande kennis op specifieke terreinen'.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer