René Veldman: 'Rabobank verwacht dat lage marges doorzetten'

Rabobank verwacht dat de marges in de varkenshouderij in het vierde kwartaal verder onder druk komen. Dat stelt sectormanager varkenshouderij René Veldman.

Ren%C3%A9+Veldman%3A+%27Rabobank+verwacht+dat+lage+marges+doorzetten%27
© Studio Van Assendelft

Waarom verwacht Rabobank dat?

'Door de hoge consumentenprijs staat de verkoop van varkensvlees onder druk. Wij houden er rekening mee dat door inflatie en het lagere consumentenvertrouwen er druk blijft op de vraag naar varkensvlees.

Of energie een kostenpost of een verdienmodel is voor je bedrijf, maakt een groot verschil

René Veldman, sectormanager varkenshouderij bij Rabobank

'Verder is het aanbod door seizoensinvloeden royaal en wordt er op de Europese markt een groter aanbod verwacht vanuit Spanje. De export van Nederland naar andere Aziatische landen dan China nam in het derde kwartaal toe. Mogelijk kan dat zorgen voor wat verlichting.'


Wat betekent dit voor bedrijven?

'Dat de saldo's te laag zullen zijn om break-even te draaien. De grootste pijn zit bij vermeerderingsbedrijven. Het tekort per zeug bedraagt dit jaar toch al gauw 150 euro. Bij alle typen bedrijven neemt het kredietgebruik toe, maar de verschillen tussen bedrijven zijn groot.'


Wat zijn de vooruitzichten voor 2023?

'Wij verwachten dat de marges onder druk blijven staan. Het aanbod varkens krimpt weliswaar doordat er minder zeugen komen, maar de export naar derde landen krimpt harder. Daarnaast stijgt de productiviteit.

'De vleesvarkensprijs is hoog, maar ook nodig om de kosten voor energie en voer te dekken. Het lijkt erop dat de voerkosten boven het niveau blijven van 2021. Dat heeft gevolgen voor de afzet van het vlees buiten Europa en de prijs in Europa.'


In Nederland krimpt de varkenspopulatie minder dan in ons omringende landen. Hoe verklaart u dat?

'Wij hebben de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen gehad. Er zijn nu best ondernemers die willen stoppen, maar de uitwerking van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties wordt afgewacht. Noem het uitstelgedrag.'In 2021 hielp de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten om de lage marges op te vangen. En in 2022?

'De verschillen tussen bedrijven zijn enorm groot. Het maakt een groot verschil of energie een kostenpost of een verdienmodel is voor je bedrijf. Kun je je eigen energie opwekken, dan maakt dat in deze tijd een groot verschil.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer