Stichting Natuur en Milieu Overijssel begint koolstofproject

Natuur en Milieu Overijssel wil een project starten waarbij boeren koolstof vastleggen in grasland. In dit project brengt de stichting boeren bij elkaar die de methode Blijvend Grasland van de Stichting Nationale Koolstofmarkt op hun eigen bedrijf willen onderzoeken.

Stichting+Natuur+en+Milieu+Overijssel+begint+koolstofproject
© Ida Hylkema

Twintig geïnteresseerde boeren kwamen deze week samen in Heeten om de plannen van de natuurorganisatie te bespreken. Als ze straks mee gaan doen vertalen ze de genoemde methode naar de praktijk van het boerenbedrijf, maken ze een concreet plan om tot uitvoering te komen en doen ze eerste ervaringen op met de toepassing ervan.

Het is de bedoeling dat het project snel van start gaat. Deelnemende boeren worden gedurende drie jaar begeleid.


Blijvend grasland

Blijvend grasland is meerjarig grasland waar onder andere niet wordt geploegd en gescheurd. Door dit land niet intensief te bewerken, wordt koolstof in de bodem opgebouwd. Deelnemende boeren committeren zich aan tien jaar blijvend grasland op tenminste 50 procent van hun percelen. De koolstofopbouw in deze tien jaar kan in de vorm van CO2-certificaten aan de markt worden gebracht.

Het project Blijvend Grasland is een initiatief van de Friese Milieu Federatie in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel, vereniging Noardlike Fryske Wâlden en Living Lab Fryslân. Zij gaan samen aan de slag met groepen Overijsselse en Friese boeren. Het project wordt grotendeels gefinancierd door de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie.


Kennis delen

Leerervaringen en kennisdeling staan centraal en de opgedane kennis wordt in en buiten de groep van Overijsselse boeren gedeeld. De boeren die gaan deelnemen zullen uiteindelijk gezamenlijk een projectplan indienen bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Natuur en Milieu Overijssel ondersteunt de Overijsselse boeren bij het schrijven van dit projectplan.

Er zijn nog veel vragen over de Blijvend Grasland-methode. Zo bestaat er nog geen methode om koolstofopbouw met terugwerkende kracht te belonen. Toch wil Natuur en Milieu Overijssel ook boeren die al aan blijvend grasland doen bij het project betrekken om voldoende percelen te hebben binnen het project.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer