Nederland verliest derogatie op mestbeleid per 2026

Nederlandse boeren hebben met ingang van 2026 niet langer een uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest ten opzichte van andere Europese landen. De komende jaren wordt de derogatie geleidelijk aan afgebouwd.

Nederland+verliest+derogatie+op+mestbeleid+per+2026
© Jos Thelosen

Volgens De Telegraaf heeft minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hierover een conceptafspraak gemaakt in Brussel.

Het afschaffen van de derogatie komt niet uit de lucht vallen. De Europese Commissie wilde al langer af van de uitzonderingspositie van Nederland. Vanaf 2026 wordt dit dus het geval en gelden voor Nederland dezelfde regels als voor andere EU-landen. Voor boeren die anders moeten gaan werken, komt er een financiële vergoeding.


Intensieve gesprekken

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil nog niet vooruitlopen op een brief die Staghouwer hier later maandag over aan de Tweede Kamer stuurt. Wel zegt een woordvoerder tegen het ANP dat 'de afgelopen maanden zeer intensieve gesprekken' zijn gevoerd over de Nederlandse uitzonderingspositie. 'Inzet van de minister is geweest dat hij duidelijkheid wilde voor de boeren en dat zij niet in één keer voor grote aanpassingen in bedrijfsvoering komen te staan, als een mestoverschot en hoge kosten.'

Bronnen in de agrarische sector bevestigen aan Nieuwe Oogst de afschaffing van de derogatie. Voor de meeste melkveehouders zou het in 2023 nog interessant zijn om mee te doen aan de derogatie. De jaren daarop wordt het voordeel steeds minder. Op de mestmarkt zullen de gevolgen ook groot zijn, aangezien er na afschaffing van de derogatie meer mest over is.

Dinsdagavond 13 september debatteert de Tweede Kamer met minister Staghouwer over het mestbeleid. Daarbij staan onder de de derogatie en het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn op de agenda.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer