Podcast: College Boer met Floris Alkemade

'Boeren zijn het fundament van wie en wat we zijn. We zien nu ook weer door de oorlog in Oekraïne hoe kwetsbaar ons voedselsysteem is. We zitten op een heel betekend moment in de geschiedenis van de boerengeschiedenis', zegt voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Dat doet hij in College Boer, het interviewprogramma van HAS Den Bosch en Nieuwe Oogst.

In College Boer interviewen studenten onder leiding van Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo bijzondere gasten die naam hebben gemaakt in hun vakgebied. In deze aflevering is Floris Alkemade te gast.

'We hebben het allemaal over verduurzaming. Dan is het soms heel goed om schaalvergroting toe te laten, maar er is meer. Het gaat niet alleen over het produceren van voedsel, maar het gaat over een veel bredere vraag. Daar hoort een ander verdienmodel bij', stelt de voormalig Rijksbouwmeester. Volgens hem zijn alle grote vraagstukken ruimtelijke vragen die veel maatschappelijke kanten hebben. Hij noemt de productielandschappen de mooiste.


Rijksbouwmeester

Alkemade was zes jaar lang Rijksbouwmeester en bemoeide zich gevraagd en ongevraagd met de landschappelijke inpassing van onder meer de land- en tuinbouw. Hij heeft een zwak voor boeren, hun cultuur en hun bijdrage aan het landschap, want stoppende boeren geven een gevoel van verlies.

Tegelijk roept hij boeren op leiderschap te tonen en het voortouw te nemen in de transitie. 'Jullie gaan een andere toekomst tegemoet en dat is goed nieuws', hield hij de studenten voor. Die reageerden kritisch op Alkemade vanwege het verdienmodel en over het feit dat natuur de boeren juist vaak in de weg zit.


College Boer is een nieuw live event waarin studenten onder leiding van een moderator aan een inspirerende gast of gasten vragen stellen. Het wordt opgenomen en uitgezonden via YouTube en via nieuweoogst.nl als videocontent en podcast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer