Open dag Wroetvarken-bedrijf Biezenmortel trekt veel bezoekers

De eerste open dag bij het nieuwe Wroetvarken-bedrijf van Gerard en Marian de Jong in het Brabantse Biezenmortel heeft vrijdag veel bezoekers getrokken. De belangstelling voor de stallen met bronaanpak en proefstalstatus voor het bedrijf met zeugen en vleesvarkens was groot.

Open+dag+Wroetvarken%2Dbedrijf+Biezenmortel+trekt+veel+bezoekers
© Jos Thelosen

Familie De Jong heeft als eerste een nieuw gesloten varkensbedrijf gebouwd in het Wroetconcept. Het bedrijf doet aan eigen aanfok, houdt zeugen en biggen en maakt de vleesvarkens slachtrijp. Ook gaat De Jong namens het Wroetconcept experimenteren met kraamzeugen met vrijloop.


Wroetvarken-foodtruck verzorgt de catering bij de open dag van familie De Jong.
Wroetvarken-foodtruck verzorgt de catering bij de open dag van familie De Jong. © Jos Thelosen

De stallen voor de 240 zeugen en 2.100 vleesvarkens hebben veel volume. Bijzonder is dat de binnenkomende stallucht via lamellen in de luchtinlaat wordt geconditioneerd. Bij vleesvarkens en biggen moet dat leiden tot het gewenste gedrag in de hokken met strooisel. Het systeem van warmtewisselaars en warmteterugwinning maakt het bedrijf gasloos. Zonnepanelen op het dak zorgen voor energieneutraliteit.


Binnenkomende lucht stroomt langs lamellen waardoor het wordt geklimatiseerd.
Binnenkomende lucht stroomt langs lamellen waardoor het wordt geklimatiseerd. © Jos Thelosen

Opvallend in de biggen- en vleesvarkenshokken is de mestgoot met schuif achterin waar geen roosters boven zijn gemaakt. De drinknippels bij de gespeende biggen zijn tegen de buitenmuur gemonteerd in het mestgedeelte. Een bezoeker beoordeelde de afstand van de droogvoerbak die tegen de controlegang staat en de nippels als wel erg ver van elkaar af gelegen. Ook vroeg iemand zich af hoe dieren om zullen gaan met het open mestschuifsysteem en of dat geen ongelukken op gaat leveren.


De afdeling voor gespeende biggen met onderkruip.
De afdeling voor gespeende biggen met onderkruip. © Jos Thelosen

Maar de meeste bezoekers complimenteren De Jong met zijn doorzettingsvermogen en besluit om onderscheidend en marktgericht te produceren. Maar bovenal voor het lef heeft om zijn nek uit te steken met de combinatie van innovatieve systemen dat moeten passen binnen de scherpe provinciale emissie-eisen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer