Rondje door vierhonderdjarige Purmer met akkerbouwer Knook

De Purmer viert dit jaar zijn vierhonderdjarig bestaan. Akkerbouwer Ronald Knook is een van de aanjagers die ervoor zorgen dat dit niet onopgemerkt voorbijgaat. 'Ik geniet dagelijks van dit mooie gebied.'

De Purmer is een polder. Het gebied ligt in de gemeentes Purmerend, Edam-Volendam en Waterland. Voor de inpoldering maakte de Purmer deel uit van een aantal bijzondere binnenzeeën in de provincie Noord-Holland. In 1622 werd het droogmalen afgerond.

Akkerbouwer Ronald Knook is geboren en getogen in de Purmer. Hij nam het bedrijf over van zijn vader. Het hart van de polder is nog steeds grotendeels agrarisch, waar Knook vanuit zijn John Deere dagelijks van geniet. 'Het mooiste als ik met mijn trekker door de Purmer heenrijd, zijn de gewassen die opgroeien. Genieten van wat je gezaaid hebt. Dat het groeit tot het geoogst wordt. En de koeien die buitenlopen. De Purmer is een heel mooie polder.'


Veel activiteiten van de jubileumviering hebben een agrarisch karakter, wat goed past bij de rijke agrarische geschiedenis van het gebied. Toch is het niet altijd eenvoudig om dat te behouden. 'Op het gebied bij gemeente Edam-Volendam ligt de Wet voorkeursrecht gemeenten. Daar willen ze industrie op bouwen. Maar gelukkig blijft de ringvaart altijd bestaan, dus vijfhonderd jaar Purmer gaan we ook halen', lacht Knook.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer