Prijzen aardappels, kip en groenten flink hoger

Consumenten moesten vorig jaar flink dieper in de buidel tasten voor aardappels en kip. Ook de prijzen voor groente en fruit lagen fors hoger dan in 2015. Voor zuivel werd minder betaald.

Prijzen+aardappels%2C+kip+en+groenten+flink+hoger
© Albert Heijn

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt donderdag dat de inflatie in 2016 gemiddeld uit komt op 0,3 procent. Dit is de laagste prijsstijging van goederen en diensten voor consumenten sinds 1987.

De lage inflatie werd in ieder geval niet gevoed door lage aardappelprijzen, blijkt uit de CBS Consumentenprijzen Index. Aardappels werden vorig jaar maar liefst 13,4 procent duurder. Ook in 2015 stegen ze al met 8,7 procent in prijs. De hoge prijzen die consumenten hiervoor betalen worden vooral veroorzaakt door tegenvallende oogsten.

Vlees goedkoper

Ook voor kip moesten consumenten vorig jaar veel meer betalen. Deze producten werden 4,7 procent duurder (0,5 procent in 2015). Deze prijsstijging is terug te voeren op de duurdere Kip van Morgen die veel supermarkten nu verkopen.

De duurdere kip maskeert dat bij de andere vleessoorten de prijzen onder druk staan. In de gehele vleescategorie stegen de prijzen in 2017 met gemiddeld 0,4 procent. Varkensvlees werd 0,9 procent goedkoper, schapen- en geitenvlees daalde 2,2 procent in prijs.

In de zuivelcategorie hebben consumenten vorig jaar veel voordeeltjes weten te behalen. Gemiddeld daalden hier de prijzen met 1,9 procent (melk, kaas en eieren). Grootste dalers hier waren hier kaas en kwark met -3,5 procent en yoghurt met -1,4 procent.

Fruit en groente

Op de agf-afdelingen van de supermarkten en bij de groentespeciaalzaken waren klanten in 2017 minder voordelig uit. Fruit (+4,3 procent) en groenten (+4,5 procent) gingen in prijs omhoog. Kopers van gemaksproducten als vers en gekoeld fruit moesten een prijsverhoging van gemiddeld 5,3 procent slikken.

Opvallend is dat ondanks de forse hoge prijs voor consumptieaardappelen de prijs van chips vrijwel niet van zijn plaats kwam in 2017. Hier noteert het CBS zelfs een prijsdaling van 0,1 procent. Brood werd 1,1 procent goedkoper.

Historisch

Over alle voedingsmiddelen gezien stegen de prijzen in 2017 met 1,0 procent, in 2015 was dat 0,6 procent. In dat jaar bedroeg de inflatie 0,6 procent. Met 0,3 procent in 2016 is de inflatie voor het derde jaar op rij historisch laag. De prijsstijging (inclusief diensten) in 2014 en 2015 was respectievelijk 1,0 en 0,6 procent. In de afgelopen 50 jaar is de inflatie alleen in 1986 en 1987 lager geweest dan in 2016.

Veel consumentenproducten zijn niet of nauwelijks in prijs gestegen. Goederen (inclusief non-food) waren in 2016 gemiddeld 0,2 procent goedkoper. Diensten waren daarentegen 0,9 procent duurder. Deze prijsstijging was echter wel de laagste sinds 2006.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer