Droom wordt werkelijkheid bij Wilgenhart

Het bedrijf van familie Van der Avoird in Molenschot onderging een flinke transitie. Op de plek waar vroeger vollegrondsgroenten werden verbouwd, is zestien jaar geleden minicamping Wilgenweide gerealiseerd. Daar kwam in 2020 Wilgenhart bij: een zorgboerderij met bed and breakfast (B&B), streekwinkel en terras.

Droom+wordt+werkelijkheid+bij+Wilgenhart
© willem paterik

Met trots laat Dave Govers het fotoboek zien waarin de hele nieuwbouw van het bedrijf stap voor stap is vastgelegd. 'De eerste schop ging 4 juni 2019 de grond in en een jaar later verkochten we onze eerste ijsjes', blikt de 27-jarige Govers terug. Samen met zijn vriendin Vera van der Avoird (23) en haar ouders Corné en Lilean is hij de drijvende kracht achter alle activiteiten die plaatsvinden bij Wilgenhart en Wilgenweide.

'We zijn blij dat we hier de kans krijgen om onze droom waar te maken: een eigen bedrijf starten', legt Govers uit. 'Door de coronalockdown was het hier in eerste instantie nog vrij rustig. Daardoor kregen wij de kans om zaken goed voor te bereiden. De laatste maanden is het echter ontzettend druk en hebben wij volop werk met al onze activiteiten. De camping en bed & breakfast trekken volop bezoekers, maar ook de streekwinkel en het terras draaien goed.'


Volop eigen producten in de streekwinkel.
Volop eigen producten in de streekwinkel. © willem paterik

Corné van der Avoird groeide op aan de Bavelseweg en had hier samen met zijn vrouw Lilean jarenlang een tuindersbedrijf. 'Hier verbouwden wij met name vollegrondsgroenten. Wij kozen er in 2005 voor om te stoppen met onze tuinderij en een camping te starten', geeft Lilean aan. 'De camping telt 25 staanplaatsen en is geopend tussen april en november. Verder verzorgen wij ook huifkartochten voor onze gasten en andere gezelschappen. In samenwerking met Wijngaard Dassemus in Chaam en Van der Avoird Trayplant uit Bavel produceren we op kleine schaal onze eigen frambozenwijn en -bier.'

De combinatie toerist en zorgmedewerkers werkt erg goed

Vera van der Avoird, een van de drijvende krachten achter Wilgenhart en Wilgenweide in Molenschot

Dankbaar en trots

Lilean van der Avoird vindt het mooi dat haar dochter Vera en vriend inmiddels hun eigen bedrijf hebben opgezet aan de Bavelseweg. 'Mijn man en ik zijn dankbaar en trots dat we dit mogen doorgeven aan de jongere generatie en dat zij datgene kunnen doen waar hun hart ligt.'

Vera is afgestudeerd als persoonlijk begeleider in de zorg en werkt al enkele jaren in de dagbesteding voor (jong)volwassen en ouderen met een beperking. 'Met name de combinatie van activiteiten die hier plaatsvinden, vind ik erg mooi. We hebben niet alleen een bed and breakfast, terras en streekwinkel, maar we bieden inmiddels ook een kleinschalige zorgboerderij met dagbesteding.'

De mensen met een beperking komen via ASVZ en Prisma terecht bij Wilgenhart. 'Dagbesteding in een mooie landelijke omgeving biedt absoluut meerwaarde voor onze zorgmedewerkers, zoals wij hen hier noemen. Gemiddeld werken er hier zo'n zeven per dag. Zij ontvangen gasten voor de camping en bed and breakfast, scheppen ijs en schenken koffie op het terras', meldt ze.


Gezellige babbel

De combinatie toerist en zorgmedewerkers werkt volgens haar erg goed. 'Waar de toerist komt voor zijn rust, is dat precies wat de zorgmedewerker nodig heeft. Maar ook poetsen, dieren verzorgen, samen groenten en fruit bereiden in de keuken en wandelen passen binnen onze dagbesteding. Een gezellige babbel en een leuk compliment. Daar worden onze zorgmedewerkers echt blij van.'


Vera van den Avoird bedient de B&-gasten bij het ontbijt.
Vera van den Avoird bedient de B&-gasten bij het ontbijt. © willem paterik

De B&B van Wilgenhart bestaat uit vijf kamers. Daarnaast is er ook een tiny house, waarin gasten kunnen overnachten. 'De kamers hebben allemaal hun eigen thema, dat gerelateerd is aan het boerenleven', zegt Govers. 'Ook is er een gemeenschappelijke ruimte met keuken en zithoek aanwezig. Daarnaast maken wij bij het ontbijt zoveel mogelijk gebruik van seizoensgebonden streekproducten.'

Hij stelt dat Wilgenhart voor elk wat wils biedt. 'Zowel ouderen als gezinnen met jonge kinderen vermaken zich hier prima. Verder weten ook fietsers en mensen uit de omgeving ons terras en streekwinkel steeds beter te vinden. Wij willen onze gasten een natuurlijke beleving bieden en merken dat zij dit enorm waarderen.'


Natuurlijke beleving

Binnen Wilgenweide en Wilgenhart zijn recreatie en toerisme belangrijke pijlers, maar de jonge ondernemers Dave Govers en Vera van der Avoird vergeten hun boerenafkomst zeker niet. Op kleine schaal verbouwen ze in Molenschot nog altijd fruit en samen met de cliënten van de zorgboerderij verzorgen ze de landbouwhuisdieren. Verder heeft het bedrijf een camping, terras en eigen keuken waar allerlei streekproducten worden gemaakt, zoals jam, vruchtensap, frambozenwijn en frambozenbier. Daarnaast worden in de streekwinkel van de Wilgenhart producten verkocht van andere bedrijven uit de nabije omgeving. Meer informatie over dit bedrijf vindt u op wilgenhart.nl en wilgenweide.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer