WUR onderzoekt zoutstress bij quinoa

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben in kassen de groei en ontwikkeling van twee quinoavariëteiten die water kregen met een oplopend zoutgehalte bestudeerd. Het onderzoek helpt om zoutresistente gewassen te ontwikkelen.

WUR+onderzoekt+zoutstress+bij+quinoa
© DLV Plant

De onderzoekers deden metingen van onder andere de transpiratie van de planten iedere drie minuten gedurende elf weken. De quinoavariëteit Pasto ontwikkelde een conserveringsstrategie, waarbij de plant de wateropname en de groei beperkte. De tweede soort, selRiobamba, ontwikkelde daarentegen een hebzuchtige strategie om zoveel mogelijk water op te nemen en groei te realiseren ondanks de zoutstress.

'De uitkomst van dit onderzoek is van belang voor plantenveredelaars die nieuwe zouttolerante gewassen willen ontwikkelen', meldt Viviana Jaramillo Roman van de WUR in Frontiers in Plant Sciences. 'Verzilting van landbouwgrond neemt wereldwijd toe. Zouttolerantie is een complexe eigenschap waarbij meerdere genen zijn betrokken. Die komen nu beter in beeld.'


Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre

Het onderzoek van het Laboratorium voor Plantenveredeling vond plaats in het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre van de WUR, waarin onderzoekers nauwkeurig de effecten van stressfactoren zoals zoutwater op de ontwikkeling van planten meten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer