WUR onderzoekt zoutstress bij quinoa
Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben in kassen de groei en ontwikkeling van twee quinoavariëteiten die water kregen met een oplopend zoutgehalte bestudeerd. Het onderzoek helpt om zoutresistente gewassen te ontwikkelen.
De onderzoekers deden metingen van onder andere de transpiratie van de planten iedere drie minuten gedurende elf weken. De quinoavariëteit Pasto ontwikkelde een conserveringsstrategie, waarbij de plant de wateropname en de groei beperkte. De tweede soort, selRiobamba, ontwikkelde daarentegen een hebzuchtige strategie om zoveel mogelijk water op te nemen en groei te realiseren ondanks de zoutstress.
'De uitkomst van dit onderzoek is van belang voor plantenveredelaars die nieuwe zouttolerante gewassen willen ontwikkelen', meldt Viviana Jaramillo Roman van de WUR in Frontiers in Plant Sciences. 'Verzilting van landbouwgrond neemt wereldwijd toe. Zouttolerantie is een complexe eigenschap waarbij meerdere genen zijn betrokken. Die komen nu beter in beeld.'
Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre
Het onderzoek van het Laboratorium voor Plantenveredeling vond plaats in het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre van de WUR, waarin onderzoekers nauwkeurig de effecten van stressfactoren zoals zoutwater op de ontwikkeling van planten meten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Wifo KSK 250
2001, € 2.250
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
-
Fendt 711 Vario COM2
2004, € 79.500
-
Krone KWT 8.80/8
2005, P.O.A.
Vacatures
Sales Adviseur - Melkveehouderij en Gemengd Bedrijf
VOSSEN LABORATORIES Int. B.V. - NL
Specialist gewasverzorging
Syngenta Seeds - Zeewolde
Medewerker Mechanisatie
Syngenta Seeds - Zeewolde
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Deskundig lid voor de pachtkamer
Rechtbank Oost-Brabant - ’s-Hertogenbosch
Weer
-
Zondag11° / 1°30 %
-
Maandag10° / 0°20 %
-
Dinsdag10° / -1°20 %