Vee&Logistiek wil ruimte van nieuwe kabinet

In een brief aan Mark Rutte (VVD) en Siegrid Kaag (D66) vraagt Vee&Logistiek-voorzitter Helma Lodders om een duurzaam perspectief voor de sector mee te nemen in het regeerakkoord. Daarbij gaat het onder meer om een gelijk en eerlijk speelveld binnen Europa, het faciliteren van de export van fokvee en het versterken van de structuur van de kalverhouderij .

Vee%26amp%3BLogistiek+wil+ruimte+van+nieuwe+kabinet
© Twan Wiermans

Volgens Lodders staat de vee- en vleessector, waarin de veelogistieke sector een belangrijke schakel is, onder aanhoudende druk. En dat terwijl de ondernemers in deze sector in haar ogen een belangrijke schakel vormen in de vitale voedselketen. Dat is voor de Vee&Logistiek-voorzitter reden om namens de leden een brief aan de twee partijleiders te sturen.

Daarin vraagt de organisatie de nieuwe regering om de benodigde ruimte voor een verdere transitie van de Nederlandse landbouw naar een duurzame voedselvoorziening, kwalitatief goed en betaalbaar voedsel en een solide toekomst voor alle schakels in de keten.


Gelijk speelveld

Voor een duurzaam verdienmodel en de Nederlandse economie is het belangrijk om op gelijke voet met ondernemers in andere Europese landen te kunnen concurreren. 'Daarin slagen wij alleen als er een gelijk speelveld is qua interpretatie, implementatie, uitvoering en handhaving van wet- en regelgeving', stelt Lodders in de brief.

Ook mag in haar ogen de export van fokvee niet worden ontmoedigd. Dit vraagt juist om een stimulans. Die export is van belang voor de Nederlandse economie, omdat naast vee ook andere producten en diensten als stalinrichting, de grens over gaat. 'Dit verbetert ook het dierenwelzijn in de bestemmingslanden.'


Meer NVWA-capaciteit

Verder signaleert Lodders dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder druk staat. Dit veroorzaakt knelpunten waar veelogistieke ondernemers veel last van hebben. Ze pleit daarom voor het uitbreiden van de NVWA-capaciteit, bijvoorbeeld door ruimere inzet van praktijkmensen, meer flexibiliteit, betere planning en het verhogen van de vakbekwaamheid van de dierenartsen.

Daarnaast verzoekt Lodders het kabinet om in te zetten op een overleg met de kalversector om deze sector te verduurzamen en hiervoor fondsen beschikbaar te stellen. Tot slot moet worden opgetreden het zwartmaken en terroriseren van hardwerkende ondernemers in de veehandel en veetransport. 'We leveren vakwerk in vee en kunnen niet toestaan dat anderen, uit welke motieven dan ook, de levende have die wij vervoeren onnodig in gevaar brengen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer