Nieuwe+Plantgezondheidswet+in+werking
Nieuws
© Koos van der Spek

Nieuwe Plantgezondheidswet in werking

De nieuwe Plantgezondheidswet is op 1 maart in werking getreden. De Plantgezondheidswet beschrijft de regels om planten en gewassen te beschermen tegen schade en ziekten die organismen als insecten, schimmels, virussen en bacteriën kunnen veroorzaken.

In de nieuwe Plantgezondheidswet wordt meer nadruk gelegd op het voorkomen van insleep en verspreiding van schadelijke organismen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt dat door toenemende wereldwijde handel en klimaatverandering het risico toeneemt dat schadelijke organismen in de Europese Unie kunnen overleven en schade veroorzaken aan gewassen, bomen of struiken.

In Nederland zijn de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de plantaardige keuringsdiensten Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK), Naktuinbouw, Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) als bevoegde autoriteiten verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe regelgeving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer