50+procent+meer+varkens+in+Rusland+tegen+2025
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

50 procent meer varkens in Rusland tegen 2025

Rusland wil de varkensstapel de komende vijf jaar fors uitbreiden. De Russische viceminister van Landbouw Jumbulat Khatuov rekent op een varkensstapel die in 2025 de helft groter is dan nu, meldt PigProgress. De productie moet plaatsvinden in ultramoderne stallen.

De afgelopen jaren hebben aangetoond dat Rusland de expansie serieus neemt. Sinds 2015 is de varkenspopulatie met 1,2 miljoen dieren gegroeid. Daarvan wordt 90 procent gehouden in stallen die zijn gebouwd naar westerse maatstaven.

Dat zei Khatuov onlangs tijdens een bijeenkomst in Moskou. In Rusland wordt voornamelijk gewerkt aan het verbeteren van de logistiek, het opbouwen van een binnenlandse fokkerij en het uitbreiden van de export.


Geen import varkensvlees

In 2020 stopte Rusland voor het eerst in dertig jaar met de import van varkensvlees. 'We zijn de hoek om. In het begin van de jaren 2000 moesten we grote hoeveelheden varkensvlees importeren, nu zijn we 100 procent zelfvoorzienend', benadrukt Yuri Kovalev, president van de Russian Union of Pork Producers (RUPP). Met het oog op het toenemende aanbod zijn er ook in Rusland zorgen over dalende prijzen.


Tot nu toe heeft de toenemende binnenlandse consumptie van varkensvlees het stijgende aanbod gecompenseerd. Maar als het verbruik stilvalt, ontstaat al snel prijsdruk. Maar marktexperts zien nog ruimte voor verbetering: de consumptie per hoofd van de bevolking bedraagt ?nu 28 kilo per jaar. Russische varkenshouders maken zich ondertussen meer zorgen over de voerkosten. De verwachting is dat de productiekosten in 2021 10 tot 15 procent zullen stijgen.


Grote exportbestemmingen

Nu de binnenlandse aanvoer veilig is gesteld, richt Rusland zich steeds meer op de export. Het land wil de export van varkensvlees tegen 2024 met 400.000 ton verhogen. In de eerste negen maanden van 2020 is de export al verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tegen het einde van het jaar zou de export moeten stijgen tot 190.000 ton.

Naast bijproducten wil Rusland in de toekomst meer hoogwaardige stukken vlees exporteren. De belangrijkste doellanden zijn Oekraïne, Wit-Rusland, Vietnam en Hongkong.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer