ZuivelNL%3A+%27KoeMonitor+geen+marktinstrument%27
Nieuws
© Twan Wiermans

ZuivelNL: 'KoeMonitor geen marktinstrument'

ZuivelNL gaat KoeMonitor volgend jaar in licentie uitgeven aan Nederlandse zuivelondernemingen. Die mogen het borgingssysteem voor de melkveehouderij echter niet gebruiken als marktinstrument, stelt ZuivelNL-directeur Roald van Noort.

Van Noort meldde dat woensdag tijdens de presentatie van de begroting van ZuivelNL voor het nieuwe jaar. Hij vertelde dat KoeMonitor een systematiek is waarmee melkveehouders en producenten van zuivelproducten aantoonbaar kunnen maken dat de wettelijke eisen op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid van melk in de melkveehouderij worden nageleefd. Maar ook dat uitsluitend melk van gezonde koeien wordt verwerkt tot levensmiddelen.


KoeMonitor bestaat uit de onderdelen KoeData, KoeAlert en KoeKompas. Alle onderdelen in KoeMonitor hebben een eigen functie en hangen onderling met elkaar samen. KoeMonitor bevat ook een onderdeel dat bovenwettelijk is. Dat is de Welzijnsmonitor, onderdeel uit de Duurzame Zuivelketen.


Borgingssysteem

Volgens Van Noort is KoeMonitor momenteel het enige borgingssysteem dat voldoet aan de Europese hygiënerichtlijn. 'Het systeem van Stichting Geborgde Dierenartsen, dat bestaat uit vier jaarlijkse bedrijfsbezoeken (PBB's), is namelijk niet EU-proof'. Hij verwees daarbij naar een brief van het Controle Orgaan Kwaliteitszaken (COKZ), waarin veel gestelde vragen over Koemonotor worden beantwoord.

Koemonitor wordt vanaf volgend jaar in licentie uitgeven aan de Nederlandse zuivelondernemingen. Die moeten er 70 euro per melkleverende veehouder voor betalen. 'Voorwaarde is wel dat KoeMonitor niet mag worden ingezet als marktinstrument. Zuivelondernemingen mogen het bijvoorbeeld niet gebruiken om extra vergoedingen aan hun leveranciers te betalen, het mag op geen enkele manier invloed hebben op de uit te betalen melkprijs', stelt Van Noort.


Klik voor complete ZuivelNL-brief op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer