Dierenartsen+willen+meer+duidelijk+over+KoeAlert
Nieuws
© Ruud Ploeg

Dierenartsen willen meer duidelijk over KoeAlert

Het is nog niet helder wat de taak van de dierenarts is bij de borging van KoeAlert, meldt Stichting Geborgde Dierenarts. SGD wil eerst helder hebben dat de gestelde controle-eisen uitvoerbaar zijn en dat de onafhankelijke rol van de dierenarts gewaarborgd blijft.

KoeAlert is onderdeel van KoeMonitor. Die bundelt het Periodiek Bedrijfsbezoek (PBB), de Continue Diergezondheidsmonitor (CDM), KoeKompas en andere management- en borgingssystemen. Zuivelorganisaties, waaronder FrieslandCampina, gaan vanaf 1 januari 2020 met dit systeem werken.

KoeAlert is een werkwijze om attentiekoeien te signaleren. Met KoeAlert kan uitvoering worden gegeven aan de EU-hygiëneverordening. Daarin staat dat veehouders alleen melk van gezonde koeien mogen leveren.

Invulling niet helder

Een daartoe bevoegde dierenarts zou hierbij een controlerende taak namens de overheid kunnen uitvoeren. De exacte invulling van die taak daarvan is echter volgens SGD nog niet geregeld.

SGD wil de controles wel uitvoeren, maar alleen als de gestelde eisen uitvoerbaar zijn, de onafhankelijkheid van de rol van de dierenarts gewaarborgd blijft en de dierenarts de keuze heeft of hij of zij deze controlerende taak op zich wil nemen. SGD hoopt dat hier de komende maanden meer duidelijk over komt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 12°
  40 %
Meer weer