Groenbemester in één bewerking netjes in grond

De nieuwe machine Geohobel Eco Shuffle voor het verkleinen van groenbemesters en niet-kerende grondbewerking liet dinsdagochtend zijn werk zien op een bedrijf in Oud-Vossemeer in Zeeland. Later deze week in de Noordoostpolder.

Groenbemester+in+%C3%A9%C3%A9n+bewerking+netjes+in+grond
© Rath

De Geohobel Eco Shuffle kan groenbemesters of gewasresten opruimen zonder te ploegen. Het is mogelijk om gelijk in combinatie met de Geohobel Eco Shuffle ook te zaaien. De machine is gemaakt door de Oostenrijkse fabrikant Rath en door importeur W.N. Kramer uit Burgerbrug in Noord-Holland naar Nederland gehaald.

De machine snijdt groenbemesters en gewasresten weg met een soort roterende spitfrees. De speciale schoffelmessen werken op een minimale diepte van ongeveer 3 centimeter tot maximaal 12 centimeter. De machine mixt de groenbemesters of de gewasresten met de grond. De werkwijze zorgt voor een structuurrijke bovenlaag en nauwelijks hergroei.


Erosie voorkomen

De machine is volgens W.N. Kramer ook geschikt voor gronden die gevoelig zijn voor erosie. De Geohobel Eco Shuffle belast de grond minimaal en door de speciaal gepatenteerde messen wordt de bodem op 3 centimeter diepte vlak achtergelaten en blijft de structuur van de grond intact zonder dat er een storende laag in de grond komt.

Door de klimaatverandering met de extreme weersomstandigheden kan de bodem door niet-kerende grondbewerking beter het water opnemen en houdt de bodem meer vocht vast. De techniek van de Geohobel Eco Shuflle komt de waterhuishouding ten goede en ook daarmee is erosie te voorkomen.


Oxidatieproces

Een belangrijk punt om op te wijzen vindt W.N. Kramer het effect van de machine op het oxidatieproces in de bodem. De emissie – stikstof en CO2 – die daardoor vrijkomt, blijft in de bodem omdat de grond door een rol licht wordt aangedrukt. Bij kerende grondbewerking blijft er minder stikstof en CO2 in grond.

De Geohobel Eco Shuffle kan zeer hoge (groenbemestings)gewassen verkleinen, ook bijvoorbeeld een gewas als zonnebloemen. Een rijsnelheid tot 7 kilometer per uur is mogelijk. De machine is te koop tot een werkbreedte van 3 meter.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer