Belegger+investeert+20+miljoen+euro+in+verticale+landbouw
Nieuws
© PlantLab

Belegger investeert 20 miljoen euro in verticale landbouw

Innovatiebedrijf PlantLab heeft 20 miljoen euro aan investeringsgeld opgehaald om de eigen gepatenteerde technologie voor verticale landbouw wereldwijd uit te rollen.

Plantlab gaat het geld onder meer gebruiken om indoor productielocaties te openen in Nederland, de Verenigde Staten en op de Bahama's. Het Nederlandse innovatiebedrijf ontwikkelde de afgelopen tien jaar een efficiënte technologie voor de verticale productie van verse groenten en fruit.

Deze technologie wordt inmiddels toegepast in een commerciële locatie in Amsterdam. Hier wordt in een ruimte met een oppervlakte van twee voetbalvelden genoeg geproduceerd om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks te voorzien van 200 gram groente. PlantLab stelt dat de productielocaties overal ter wereld kunnen staan, ook op onvruchtbare gronden en midden in stedelijke gebieden.


Zonder gewasbeschermingsmiddelen

De verticale gewassen groeien op basis van temperatuur-, vocht- en lichtregulatie, zonder gewasbeschermingsmiddelen en met 95 procent minder water. Het licht komt van speciaal ontwikkelde led-lampen die de specifieke lichtkleuren geven die planten nodig hebben voor de fotosynthese.

Het te investeren bedrag is afkomstig van De Hoge Dennen, onderdeel van de beleggings- en investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke. Deze familie is voormalig eigenaar van Kruidvat en investeerde eerder in onlinesupermarkt Picnic, saladeproducent De Menken Keuken en elektrische fietsenmerk QWIC.


Wereldwijd verschil maken

In een reactie meldt De Hoge Dennen ervan uit te gaan dat de technologie voor verticale landbouw van PlantLab wereldwijd een verschil kan maken.

PlantLab is in 2010 opgericht en investeerde de afgelopen tien jaar al 50 miljoen euro in de ontwikkeling van de technologie voor verticale teeltsystemen. Bij het bedrijf met hoofdvestiging en eigen R&D-centrum werken inmiddels meer dan zestig mensen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer