Rob+Beeren+focust+op+gele+courgettes+in+vollegrond
Reportage
© Laurens Eggen

Rob Beeren focust op gele courgettes in vollegrond

Rob Beeren is een van de weinige telers van gele courgettes en zo'n beetje de enige die deze producten in de vollegrond teelt. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Vooral fusarium is een groeiend probleem.

Rob Beeren (50) uit het Limburgse Neer is niet iemand die snel bij de pakken neerzit. Hij zoekt altijd naar oplossingen. Dat bleek ook dit voorjaar, toen hij door de coronacrisis ineens zonder personeel kwam te zitten.

'Ik werk al jaren met vijf tot tien Poolse mensen', zegt Beeren. 'Zij zouden half maart komen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Toen was er wel even paniek. De aspergeoogst stond namelijk op het punt van beginnen. Maar toen ik 's avonds op Marktplaats op de term 'asperges' zocht, kwam ik uit bij de aspergemachine van Böckenhoff: een zelfrijdende machine, die ondersteunt bij het oogsten. Hierdoor kun je met veel minder personeel toe.'

De ondernemer kocht er drie voor in totaal 2.500 euro. 'Hierdoor hebben we 2,5 hectare asperges volledig kunnen steken en 1,5 hectare jonge asperges gedurende een beperkt deel van het seizoen.'

Het maximale van een perceel halen met zo min mogelijk input; dat is mijn doel

Rob Beeren, vollegrondsgroenteteler in Neer

Huisverkoop

Volgens Beeren heeft hij per saldo geen slecht aspergeseizoen gedraaid. Omdat er minder personeel nodig was, lagen de kosten lager dan gebruikelijk. Daarnaast waren de prijzen goed. 'Omdat we vreesden dat we de asperges niet kwijt konden via de veiling, zijn we gestart met huisverkoop. Dat was een goede zet en leverde ook een betere prijs op. Er is niets leuks aan corona, maar het maakt je als ondernemer wel innovatief.'

Naast asperges teelt Beeren 7 hectare Chinese kool. Deze wordt in het najaar geoogst, gaat daarna de koelcel in, om vervolgens te worden geleverd tot half februari. 'Op die manier kunnen we werk spreiden en beuren we een betere prijs. Maar het koelen van de kool is niet goedkoop. Daarnaast ligt het risico op binnenrand altijd op de loer.'


Sterker en grover

De focus in het bedrijf ligt op de teelt van gele courgettes, een klein gewas in ons land. 'Ik schat dat er in Nederland maar een stuk of tien telers van gele courgettes zijn', zegt Beeren. 'En ik ben zo'n beetje de enige die in de vollegrond teelt. Omdat de teelt op substraat veel duurder is, maar ook omdat ik een echte vollegrondsgroenteteler ben. Daar heb ik gevoel bij. Over het algemeen zijn de courgetteplanten die in de vollegrond staan, ook sterker en grover.'


Beeren heeft in totaal 3,5 hectare gele courgettes.
Beeren heeft in totaal 3,5 hectare gele courgettes. © Laurens Eggen

De teler heeft in totaal 3,5 hectare gele courgettes, die worden geteeld in plastic tunnels en foliekassen en in de openlucht. 'De courgettes in de openlucht staan wel onder hagelnetten. Vijf minuten hagel betekent namelijk twee weken geen productie. De diverse teeltmethoden stellen ons in staat om te leveren van begin mei tot half november.'


Arbeidsintensief

De teelt van gele courgettes kent de nodige uitdagingen. Zo is deze zeer arbeidsintensief. 'Alles moet handmatig gebeuren: het planten, het omhoog leiden van de plant via het touw en het oogsten.'


Het oogsten van de courgettes gebeurt handmatig.
Het oogsten van de courgettes gebeurt handmatig. © Laurens Eggen

De toenemende fusariumdruk in zijn foliekas baart Beeren de meeste zorgen. Vorig jaar had hij hierdoor 15 procent uitval. 'Waarschijnlijk zorgt vooral de klimaatverandering ervoor dat fusarium steeds meer een probleem wordt. De bodem warmt steeds verder op. Ik onderzoek nu diverse mogelijke oplossingen. Vorig jaar hebben we een deel van de grond gereset. Hierbij ontsmet je de grond op basis van zuurstofloosheid, zonder chemie. Dat lijkt succesvol. Op de betreffende 25 are hebben we nu nog maar 2,5 procent uitval.'


Snijbonen

Daarnaast overwoog de vollegrondsgroenteteler om van april tot en met september snijbonen in plaats van gele courgettes te telen in de foliekas om zo de grond de kans te geven om zich te herstellen.

'Afnemers leken eerst geïnteresseerd, maar uiteindelijk ging dit toch niet door als gevolg van corona. Supermarkten wilden namelijk geen risico meer nemen. Misschien liggen er in de toekomst nog wel kansen op dit vlak. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor planten geënt op een onderstam. Dan krijgt fusarium ook minder kans, maar deze planten zijn gemiddeld wel 25 procent duurder. Kortom, het is nog even puzzelen hoe ik dit probleem het beste kan tackelen.'


Verdere optimalisatie

Ook op andere vlakken wil Beeren zijn bedrijfsvoering naar de toekomst toe optimaliseren. In de courgettes en de asperges stemt hij de bemesting en het middelengebruik al zoveel mogelijk af op bladmonsteranalyses.

'De planten krijgen dan precies wat ze nodig hebben, blijven gezonder en je hoeft minder te spuiten. Om die reden zetten we ook vocht- en temperatuurmeters in, zodat we precies weten hoeveel water we moeten geven en wanneer we de aspergefolie moeten draaien. Daar wil ik in de toekomst nog meer mee gaan doen. Ik ben continu bezig om de puntjes op de i te zetten. Het maximale van een perceel te halen met zo min mogelijk input; dat is mijn doel.'


'Garanties nodig om te investeren'

Rob Beeren heeft niet de ambitie om zijn bedrijf in Neer fors uit te breiden. 'Een groot bedrijf past niet bij mij. Ik wil zelf meewerken en niet te veel personeel hoeven aansturen. Het areaal Chinese kool en asperges is voldoende groot, zeker als we de huisverkoop van asperges kunnen voorzetten. Alleen het oppervlak gele courgettes wordt misschien nog uitgebreid. Deze markt biedt nog mogelijkheden.' De teler wil daarnaast graag meer zekerheid over de prijzen. Hij zet al zijn producten af via veiling Royal ZON. 'Het merendeel van de groenten in ons land gaat niet meer via de klok. Desondanks is de klokprijs nog steeds leidend in de prijsvorming. Dat zou ik graag anders zien', zegt hij. 'Ook zoek ik meer direct contact met afnemers, zodat ik kan inspelen op hun wensen, op die manier kopers aan me kan binden en misschien een meerprijs kan realiseren. Daarover ben ik in gesprek met Royal ZON. Om in deze tijd een bedrijf te kunnen runnen en te kunnen blijven investeren, heb je bepaalde garanties nodig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer