Glastuinbouw%3A+wat+gaat+er+in+en+komt+er+uit+een+kas%3F
Nieuws
© Han Reindsen

Glastuinbouw: wat gaat er in en komt er uit een kas?

Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research gaat materiaalstromen van kassen in kaart brengen. Zo willen de onderzoekers een betere invulling geven aan circulariteit.

Met een circulaire kas vergroot de glastuinbouw de bijdrage aan de Sustainable Development Goals, zoals opgesteld door de Verenigde Naties. Het idee daarachter is dat alle materiaalstromen op een of andere manier worden hergebruikt. Maar wat betekent dat in de praktijk: hoeveel (grond)stoffen en materialen gebruikt een kas eigenlijk? Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) gaat dit onderzoeken.

Een kas heeft inkomende en uitgaande materiaalstromen, zoals water, meststoffen, CO2, plantmateriaal, papier, plastics en gewasbeschermingsmiddelen. Die stromen hebben elk hun eigen karakteristieken. Neem water: dat komt in vloeibare vorm de kas in als gietwater en verlaat de kas onder andere als ingrediënt van een tomaat, als verdamping door het gewas en als reststroom, zoals looswater.


Kwantitatief of kwalitatief

Hoewel verschillende onderzoeksthema's naar deze materiaalstromen kijken, bestaat er nog geen overkoepelend kwantitatief of kwalitatief overzicht voor de glastuinbouw binnen het kader van de circulaire economie. Daarom ontwikkelt WUR een methode om de belangrijkste stromen in kaart te brengen. De onderzoekers gebruiken daarvoor verschillende bronnen, zoals databases, de KWIN en gewasmodellen.

Door verschillende bronnen te analyseren en te combineren, maken onderzoekers Sankey-diagrammen. Zo'n diagram bevat pijlen en de breedte daarvan geeft aan hoe groot de betreffende stroom is. Dat maakt in een oogopslag duidelijk hoe een materiaalstroom zich door een glastuinbouwbedrijf beweegt.

Het project loopt tot en met 2022 en is onderdeel van kennisbasis onderzoek binnen WUR dat gefinancierd wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer