Onkruid+te+lijf+met+6+meter+brede+Einb%C3%B6ck+frontwiedeg
Nieuws
© Einböck

Onkruid te lijf met 6 meter brede Einböck frontwiedeg

'Deze 6 meter brede Einböck Aerostar Rotation frontwiedeg werkt zeer intensief en is makkelijk in te stellen', zegt directeur Gert-Jan van Raaij van Van Raaij Eko in het Brabantse Haps.

Van Raaij teelt biologische gewassen en heeft te maken met zand- en kleigronden waar de onkruiddruk hoog is. 'De zandgronden zijn van oudsher smerige gronden en nogal vervuild met veel onkruid. Wij telen ook op kleigronden. Daar is de druk minder.'

Voorheen schoffelde Van Raaij Eko met ouderwetse onkruideggen en schoffelmachines. Daarnaast was er veel handwerk. 'Kostentechnisch kan dat niet meer en het wordt steeds moeilijker om daarvoor personeel te vinden. Tegenwoordig gebeurt alles met gps en zijn er mooie onkruideggen op de markt, bijvoorbeeld deze Einböck Aerostar Rotation frontwiedeg', zegt de directeur.


Voor het zaaien

Van Raaij Eko hangt de Einböck Aerostar Rotation frontwiedeg standaard voorop. 'De reden hiervoor is om al voor het zaaien uit te wiedeggen. Wij kunnen dan direct het eerste onkruid verwijderen, hebben de grond dan mooi vlak liggen en stellen desnoods de wiedeg wat dieper in. Dat scheelt al een extra bewerking die we nu niet na het zaaien hoeven uit te voeren. Het afstellen is eenvoudig en vanuit de cabine makkelijk te beoordelen. Het voordeel is dat wij de wiedeg voorop hebben en gemakkelijk kunnen zien hoe die daadwerkelijk werkt.'

Afhankelijk van de grootte van het gewas en de grondsoort is wiedeggen met een gemiddelde snelheid van 5 kilometer per uur haalbaar. 'In deze snelheid kunnen wij goed werken zonder schade aan het gewas aan te brengen. Ik verwacht dat deze wiedeg ook in mais, bieten en sperziebonen goed kan werken. De Einböck Aerostar Rotation wiedeg is vooral geschikt voor gewassen die stevig geworteld zijn', zegt Van Raaij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer