Koe met klachten heeft baat bij bad

Een zes uur durende badsessie met warm water kan voor een koe met klachten goed werken. En een koebad kan de boer inzicht geven in wat precies de problemen zijn bij het dier.

Frank Timmerman verhuurt al tien jaar koebaden. Hij geeft aan dat niet elke koe geschikt is voor een badbehandeling. 'Vrijwel alle veehouders staan open voor dit systeem als ik garantie kan geven op die koe. Maar op een levend dier kun je natuurlijk geen garantie geven.'

Bij sommige dieren zijn de fysieke klachten na een zware bevalling zo groot dat een warm bad niet helpt, weet Timmerman. 'Of men heeft al geprobeerd de koe met een heupklem te laten staan. Als dat niet goed zorgvuldig is gedaan, is een koe al te veel beschadigd en heeft een bad geen zin.'


Linker voorhand zorgt voor probleem

Hans Putterstein uit Kamperveen staat wat somber bij zijn voormalige kampioenskoe. Bij de vierde lactatie ging het mis en sinds het afkalveren blijft het dier liggen. 'Ik dacht eerst dat de achterkant het probleem zou zijn, maar alles wijst erop dat het nu vooral in de linker voorhand zit. En je wilt er alles aan doen om zo'n koe weer op de been te krijgen, dus heb ik besloten een koebad te proberen.'

Na de eerste badsessie, waarbij de koe zes uur lang in warm water heeft gestaan, leek de behandeling geen resultaat op te leveren. Maar een paar uur na het tweede bad ging de koe uit zichzelf weer staan en liep ze voorzichtig in een hoek van het weiland.


Aansterken en terug naar de kudde

Putterstein is enorm opgelucht. 'Een zieke koe, daar slaap ik enorm slecht van. Ik ben blij dat het dier weer staat en ik haar ook kan melken. Ze moet nog wat aansterken, maar over een paar dagen kan ze weer naar de rest van de kudde.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer