Verplicht+afdekken+zorgt+voor+extra+mestsilo%27s
Nieuws
© Arie Meijer

Verplicht afdekken zorgt voor extra mestsilo's

Het is druk in de silobouw. Niet alleen omdat sommige bedrijven groeien, ook omdat het sinds 1 januari 2018 verplicht is om alle mestsilo's af te dekken.

Dat signaleert Johan de Vries van Beutech Agro. Donderdag en vrijdag was het bedrijf bezig met een gaasmatsilo in het Friese Oosterwolde, waar een extra silo naast de oude wordt geplaatst. Volgens De Vries is de gaasmatsilo in trek. 'Deze wordt vrij veel geplaatst. De silo is gemakkelijk te demonteren. Verder zijn er geen vloer of fundering nodig en er hoeft niet te worden geheid.'

De drie meter hoge silo bestaat uit een gazen wand, waar een foliehoes in wordt geplaatst. 'Dat maakt de silo relatief goedkoop en toch duurzaam. Er is nauwelijks onderhoud noodzakelijk', vervolgt De Vries. Hij verwacht dat de folie minimaal 25 jaar meegaat, de constructie nog veel langer. 'Er zijn strenge richtlijnen waar de materialen aan moeten voldoen. Daarbij zijn we ook Kiwa-gecertificeerd.'

Alternatief

Een drijfkleed zorgt voor de afdekking van deze silo die bijna 1.000 kuub mest kan bergen. De Vries merkt dat niet alleen gaasmatsilo's worden gebouwd voor groeiers, maar ook voor bedrijven die al langer te veel mest hadden. 'Ze huurden dan wel eens een oude silo. Aanvankelijk was er voor silo's gebouwd voor juni 1987 een vrijstellingsplicht van afdekken. Sinds januari moeten ook deze silo's zijn afgedekt. Voor vele eigenaren van deze 1.500 tot 1.800 silo’s is alsnog afdekken niet interessant en huurders zoeken een alternatief.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer