Rechtopstaande witte kool geschikt voor machinale oogst

Het koolras Bejo 3268 dat volgend jaar commercieel beschikbaar komt, lijkt eventueel geschikt om met een machine te oogsten.

Rechtopstaande+witte+kool+geschikt+voor+machinale+oogst
© Haijo Dodde

Het gewas is compact en de kool staat mooi recht op de stronk, vertelt Robert Schilder van Bejo Zaden over het nieuwe koolras onder nummer. 'Deze kool laat zich sowieso handmatig gemakkelijk oogsten en lijkt ook uitermate geschikt voor de machinale oogst.'

Schilder besteedde vandaag aandacht aan de Bejo 3268 tijdens een rassenpresentatie op de Kooldag van Bejo bij Kero in Heerhugowaard. Volgens de verkoopmanager is het ras gezond en goed te bewaren tot ongeveer eind juli.

'Deze kool is weinig gevoelig voor trips en andere specifieke plaaginsecten en sterk op schimmelziekten. Vooral een vroege oogst beperkt de kans op schade door met name trips en verbetert de bewaarbaarheid.'

Praktijkervaring

Afgelopen jaar hebben enkele kooltelers voor het eerst praktijkervaring opgedaan met Bejo 3268. 'Komend jaar komt er meer zaaizaad beschikbaar', zegt Schilder. 'En dan krijgt dit ras ook een naam.' Bejo adviseert een plantdichtheid van 45.000 planten per hectare om te voorkomen dat de kolen te grof groeien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer