Benchmark cyclamen krijgt vervolg

De benchmark cyclamen krijgt een vervolg. De landelijke commissie Cyclaam van Glastuinbouw Nederland organiseert samen met veredelaars dit jaar weer een vergelijking.

Net als in afgelopen jaren voert bloemenveiling Royal FloraHolland de benchmark uit. De winnaars worden tijdens de gewasbijeenkomst cyclaam op 13 december van dit jaar bekendgemaakt. Tijdens de benchmark wordt het standaard VBN-protocol gevolgd om de houdbaarheid te testen.

Na ontvangst ondergaan de planten een transportsimulatie van vijf dagen onder een temperatuur van 15 graden Celsius in het donker en bij een relatieve vochtigheid van 75 procent. Daarna volgt een verkoopsimulatie van vier dagen. Aansluitend worden de planten drie weken lang beoordeeld in de consumentenfase.


Verschillen

Elk jaar zijn er grote verschillen tussen de inzendingen, meldt Glastuinbouw Nederland. Daarbij spelen rassenkeuze, maar ook klimaat en substraat een rol. Tijdens de gewasbijeenkomst in december proberen de betrokken ondernemers te achterhalen waar die verschillen vandaan komen.

Telers die aanvoeren op FloraHolland, worden benaderd door Kenniscentrum Productkwaliteit over deelname aan de benchmark. Veredelaars betalen ook dit jaar de helft van de kosten. Deelnemers kunnen de test online volgen en ontvangen na afloop alle testresultaten (anoniem).

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer