Werkgevers glastuinbouw begrijpen cao-impasse niet

Werkgevers in de glastuinbouw zeggen de beslissing van FNV om te stoppen met onderhandelingen over de nieuwe cao niet te begrijpen.

Werkgevers+glastuinbouw+begrijpen+cao%2Dimpasse+niet
© VidiPhoto

'Wij kunnen het besluit ook niet plaatsen in het licht van het vorige week met elkaar gevoerde overleg en de gemaakte afspraken. Aan het eind van dat overleg zijn zelfs vervolgafspraken gepland voor begin december en januari”, zegt Ilse Lensink, eerste onderhandelaar namens de werkgeversorganisaties in de glastuinbouw.

Seizoenskarakter

De werkgeversorganisaties hebben geconstateerd dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die per 1 januari 2020 wordt ingevoerd, geen rekening houdt met het seizoensmatig karakter van de sectoren. Om die reden heeft de minister op een aantal plaatsen in deze wet cao-partijen de gelegenheid geboden om afspraken te maken die rekening houden met dit seizoenskarakter. Dit is onder andere het geval bij oproepkrachten en de ketenbepaling.

De werkgeversorganisaties hebben bij de vakbonden aangegeven van die mogelijkheid gebruik te willen maken. 'Overigens zijn onze voorstellen tot invulling van de geboden ruimte in de wet, een verbetering voor de oproepkrachten ten opzichte van de huidige situatie', stelt Lensink.

Oplossingen

Daarnaast zien de werkgeversorganisaties, als gevolg van de WAB en de lage rentestanden die grote invloed hebben op de reserves van het pensioenfonds BPL, een grote loonkostenstijging op zich af komen. Om die reden wilden zij geen cao afsluiten tot na 1 januari 2020. Eerst willen zij inzicht krijgen in wat dit allemaal in materieel opzicht gaat betekenen.

Lensink: 'Wij zoeken naar goede oplossingen, waarbij het voor de werknemer zeker niet slechter hoeft te worden. Werkgevers zouden graag zien dat werknemers meer nettoloon overhouden, maar de laatste jaren zijn door het overheidsbeleid de premie en belastingdruk alleen maar toegenomen. Wij hebben vakbonden opgeroepen dit samen met ons onder de aandacht te brengen bij de overheid.'

Kloof te groot

FNV Agrarisch Groen liet maandag weten voorlopig niet meer te onderhandelen over een nieuwe cao Glastuinbouw. De kloof is te groot tussen de inzet van werkgevers en de inzet van de bond. De FNV roept de werkgevers die worden vertegenwoordigd door Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en Plantum op om met een nieuw aanbod te komen.

De FNV zet voor de cao van 2020 in op 5 procent loonsverhoging, het mogelijk maken van vroegpensioen voor zware beroepen en de toepassing van één loongebouw. 'De werkgevers willen meer flex en meer korte contracten, ruimte voor het later oproepen van oproepkrachten en het intrekken van verschillende premies. Ook stellen ze veranderingen voor in de transitievergoeding bij ontslag en de doorbetaling van langdurig zieken. De werkgevers zeggen ook geen ruimte te hebben vooreen loonsverhoging in 2020', licht de FNV toe.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer