Imants+38FSX+spit+met+6+meter+werkbreedte
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Imants 38FSX spit met 6 meter werkbreedte

Imants onthulde deze week in het Brabantse Reusel de 38FSX, een spitmachine met een werkbreedte van 6 meter als antwoord op de vraag naar meer capaciteit. De werkdiepte is rond de 25 tot 30 centimeter.

Klanten van landbouwmachinefabrikant Imants vragen regelmatig naar machines met meer capaciteit zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het werk. Daarom heeft Imants het in de breedte gezocht.

De voor de landbouw meest verkochte spitmachines zijn de types 38 en 48. Imants heeft nu de 38 als basis genomen en twee machines naast elkaar geplaatst. Maar twee spitmachines naast elkaar zijn te zwaar voor de hef van de trekker.

Carrier

Daarom heeft Imants een carrier genomen waaraan de machines worden bevestigd. Hiervoor moesten de spitmachines wel worden aangepast. Om ze in het midden goed op elkaar aan te laten sluiten, zijn de aandrijvingen naar de buitenkant verplaatst. De aandrijflijn is geschikt voor vermogens tot 400 pk.

De aandrijflijn is geschikt voor vermogens tot 400 pk

Met deze carrier is er de mogelijkheid om er over de volle breedte woelpoten aan te bouwen. Het geheel is nu voor transport hydraulisch opklapbaar, zodat de maximale breedte op de weg binnen de 3 meter blijft en de maximale hoogte beneden de 4 meter. Hiermee voldoet de machine aan de verkeersregels voor alle Europese landen.

Woelpoten

De spitmachines zijn zwevend aan het chassis gehangen, zodat ze de bodem goed volgen en perceelsranden ook goed zijn te bewerken. De woelpoten kunnen in verschillende aantallen worden aangebouwd, met acht, tien of twaalf stuks. De werkdiepte is instelbaar tot maximaal 50 centimeter.

De planning is om er zes stuks in de praktijk te brengen om er ervaring mee op te doen. Zoals de machine dinsdag in Reusel werd getoond, maakte deze een goede indruk. De carrier is zo gebouwd dat de spitmachines zijn af te koppelen voor bijvoorbeeld een rotorkopeg met zaaimachine.

Cultermatic

Imants presenteerde in 2017 op de landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica in Hannover al een prototype van een andere noviteit, namelijk de aangedreven woeler Cultermatic. Op basis van de praktijkervaringen heeft de fabrikant nu een nieuwe versie gebouwd.

De Cultermatic is een aangedreven woeler die als een klopboor de storende lagen opbreekt.
De Cultermatic is een aangedreven woeler die als een klopboor de storende lagen opbreekt. © Hendrik Begeman

De truc van de machine is dat deze acht woelpoten heeft, bestaande uit twee rijen van vier. Deze woelpoten worden door een excentriek aangedreven waardoor de voorste woelpoten steeds ongeveer 7 centimeter voor- en achteruit bewegen en zo alle vaste lagen als een klopboormachine losbreken.

Bredere beitels

De achterste woelers volgen in hetzelfde spoor, maar zijn voorzien van bredere beitels. Deze maken een zowel heen-en-weergaande beweging als een verticale beweging waardoor ze de harde grondbalken nog een keer opbreken.

Het effect is dat de meest harde lagen op deze manier zijn te breken, waar geen andere vaste woeler doorkomt. Het is zelfs zo dat als de woelers niet worden aangedreven, de trekker ze niet kan trekken, terwijl de trekker het met bewegende woelers gemakkelijk aankan.

Paardenploegen

De fabrikant maakte van de gelegenheid gebruik om gelijk met deze introductie van de nieuwe machines ook het complete programma en een blik in de fabriek te tonen. De naam Imants is ontleend aan Jos Imants, die in 1885 een smederij begon in Reusel. Een van zijn specialiteiten was het bouwen van ploegen, paardenploegen in die tijd. Het ging zo voortvarend dat de smederij van 1904 tot 1919 uitgroeide van smederij tot fabriek.

Maar de tijden veranderden. In de jaren veertig kwamen de trekkers opzetten en Imants dacht aanvankelijk dat dat niet zo'n vaart zou lopen en er altijd paarden zouden blijven. Dit leidde ertoe dat het bedrijf op het randje van een faillissement raakte, maar de nieuwe ontwikkelingen brachten ook iets goeds.

Spitmachines

Door de komst van de trekkers kwamen er ook spitmachines in beeld. Deze machines moesten weleens worden gerepareerd. Dat werd de nieuwe tak van Imants en dat gaf weer financiële armslag. Met de opgedane kennis begon Imants met succes zelf spitmachines te bouwen.

Deze diepspitmachine 135 kan tot 1,35 meter diep spitten en staat klaar voor verzending naar Canada.
Deze diepspitmachine 135 kan tot 1,35 meter diep spitten en staat klaar voor verzending naar Canada. © Hendrik Begeman

Halverwege de jaren tachtig verkocht Sjef Imants, de kleinzoon van de oprichter, zijn aandelen aan bedrijfsleider Pol Suij. Die verkocht ze niet lang daarna weer aan de huidige eigenaar Felix Peters. Sinds januari van dit jaar heeft ook Jeroen Geerts een deel van de aandelen in bezit.

Imants maakt machines in veel variaties. Deze compacte JNC-frees is ook geschikt voor gebruik in kassen.
Imants maakt machines in veel variaties. Deze compacte JNC-frees is ook geschikt voor gebruik in kassen. © Hendrik Begeman

Fabriek in Reusel is flink onder handen genomen
De structuur van de fabriek van Imants in Reusel is de laatste jaren flink onder handen genomen en de inrichting is efficiënter geworden. Het materiaal komt aan de ene kant binnen en gaat er aan de andere kant weer uit. Ook met de inkoop van onderdelen wordt er bij de verpakking rekening mee gehouden dat onnodig zoekwerk wordt vermeden. Lagers en de dergelijke koopt Imants in, maar lagerhouders maakt de fabrikant zelf. Voor het snijden van plaatwerk gebruikt het bedrijf een lasersnijmachine en een watersnijmachine. Deze laatste werkt onder een druk van 3.400 bar. Een fijn straaltje water met fijn zand snijdt door het plaatwerk heen. Voordeel van deze machine is dat je er ook kunststof mee kunt snijden. Voor een optimalisering van de capaciteit worden er behalve spitmachines ook machines voor de groensector gebouwd, de Groenlijn. Een groot deel is bestemd voor export.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer