%27Geen+enkele+Afrikaanse+fruitmot+in+Nederlandse+kas%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Geen enkele Afrikaanse fruitmot in Nederlandse kas'

'Wij hebben van geen enkele paprikateler een melding ontvangen dat de Afrikaanse fruitmot in de kas is aangetroffen.' Dat zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, als reactie op berichtgeving over de gevaren van de Afrikaanse fruitmot voor met name de Nederlandse teelt en export van paprika's.

'De telers hanteren een strak protocol om eventuele problemen te voorkomen', stelt Van der Tak. Brancheorganisaties GroentenFruit Huis en Glastuinbouw Nederland nemen daarom met klem afstand van de publicaties die deze week in verschillende landelijke media verschenen.

Kenia

Directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis beklemtoont dat het primair een Afrikaans probleem is. 'Deze fruitmot kan zich daar nestelen in rozen. Het is zaak dat de telers in bijvoorbeeld Kenia ervoor zorgen dat ze schone producten exporteren naar de Europese Unie.'

'Het is de taak van de NVWA erop toe te zien dat de bloemen daadwerkelijk vrij zijn van organismen die we in Nederland niet hebben en beslist ook niet willen', vervolgt Mulder. 'Feit is dat de NVWA dit ook goed oppakt; ze onderscheppen partijen en keuren af bij een vondst. Ook in Afrika wordt veel gecontroleerd door de autoriteiten.'

Dat Nederlandse paprikatelers problemen krijgen met deze mot is weliswaar niet ondenkbaar, maar wel zeer theoretisch

Gerben Messelink, entomoloog Wageningen University & Research

Toonzetting

Beide organisaties hekelen vooral de toonzetting in de landelijke media, gebaseerd op verkeerde interpretatie van onjuiste cijfers. 'Er worden in dit verband aantallen meldingen en stijgingspercentages genoemd die geen betrekking hebben op de Afrikaanse fruitmot, maar op het totaal van onderschepte zendingen', geeft Van der Tak aan.

Mulder voegt daaraan toe dat de bijzondere levenscyclus van de Afrikaanse fruitmot het risico van een groter probleem sowieso minimaliseert. 'De afnemers van onze paprika's kunnen gerust zijn.'

Geen dreiging

Onderzoeker entomologie Gerben Messelink van Wageningen University & Research onderschrijft de conclusies van Van der Tak en Mulder. Ook hij heeft zich verbaasd over de teneur van de berichtgeving.

'Er is zeker geen sprake van een dreiging', stelt Messelink. 'Feit is dat de sector te allen tijde alert moet zijn om q-organismen als de Afrikaanse fruitmot te weren. Dat Nederlandse paprikatelers problemen krijgen met deze mot, is weliswaar niet ondenkbaar, maar wel zeer theoretisch. Voor de teelt en handel zijn de risico's minimaal, maar vanwege de status moeten de betrokken instanties voortdurend waakzaam zijn en de controles verscherpen als de actualiteit daar aanleiding toe geeft.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer