RCE brengt historie onder het maaiveld in kaart

Grafheuvels, urnenvelden en fundamenten van een Romeinse villa. Het zijn voorbeelden van archeologische rijksmonumenten. Nederland telt er meer dan 1.450, waarvan honderden in agrarisch gebied. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaat de staat ervan in kaart brengen.

RCE+brengt+historie+onder+het+maaiveld+in+kaart
© Eigen foto

Het kabinet wil werk maken van de instandhouding van de archeologische rijksmonumenten. Dit betekent niet alleen dat de staat waarin de monumenten verkeren in kaart worden gebracht. De communicatie met de grondeigenaren moet ook worden verbeterd, vindt het kabinet. Er is ook budget voor klein onderhoud van de rijksmonumenten beschikbaar gesteld.

RCE heeft de opdracht gekregen dit te regelen. De rijksdienst gaat de komende tijd eigenaren van de percelen met een archeologisch monument schriftelijk benaderen. Daarna maken zij een afspraak om de staat van het monument ter plekke te bekijken. Dit besteedt RCE overigens uit aan andere specialisten.

In goed overleg

Programmaleider Guido Mauro van RCE benadrukt dat het bezoek in goed overleg zal plaatsvinden. 'Bij boeren moeten we altijd rekening houden met wanneer we op het land terecht kunnen. Vanwege het gewas, maar ook vanwege het broedseizoen van weidevogels.'

Eigenaren hebben weliswaar geen formele verplichting deze monumenten te onderhouden. Maar ze kunnen er wel een belangrijke rol in spelen. Grondeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor instandhouding. Dit bedrag blijft deels onbenut, weet Mauro. Communicatie over de regelingen zou dit kunnen verbeteren.

Mauro vindt het belangrijk dat de monumenten behouden blijven, om meer te weten over hoe mensen vroeger leefden en werkten. 'We hebben geen naslagwerken uit die tijd. Om er wat over te leren, zijn we afhankelijk van de archeologische relicten. Alles wat in de bodem zit is als een geschiedenisboek.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer